Roćen: Ne postoji Vladina platforma o Sandžaku

3
15

Južni Sandžak – Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen je, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu, kazao da Vlada Crne Gore nije usvojila platformu kojom se Sandžak tretira kao prekogranična regija, niti je potpisala ugovor sa Srbijom o promociji te oblasti.

vaj odgovor je uslijedio na pitanje poslanika SNP Milana Kneževića „da li je šef diplomatije dao saglasnost ministru bez portfelja Rafetu Husoviću da učestvuje u turističkoj promociji prekogranične regije Sandžaka u decembru prošle godine u Briselu“.

Ministar Roćen je odgovorio da je Husović o učešću na prezentaciji u oktobru obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i crnogorsku Misiju pri Evropskoj uniji, kao i premijera Igora Lukšića.

– Vlada nije usvajala platformu tim povodom, niti je imala bilo kakvih finansijskih obaveza. Ne postoji međudržavni sporazum sa Srbijom o promociji prekogranične regije Sandžak, niti je to neophodno za organizovanje takvih i sličnih zajedničkih aktivnosti u bilo kom dijelu naše granice – kazao je Roćen odgovarajući na pitanje Kneževića. Prema riječima ministra, Husović je obavijestio da je glavni promoter i nosilac tog projekta bila Kancelarija za održivi razvoj Vlade Srbije.

Šef diplomatije je kazao da se kroz promociju prekograničnih projekata privlače značajna sredstva iz IPA fondova. Na ovu sugestiju ministra, Knežević je predložio da se promovišu „turistički potencijali bokeljsko-zetske regije“.

Ništa sporno oko pregovora

Poslanika SNP Vasilija Laloševića interesovalo kako teče proces uspostavljanja pregovaračkih struktura i da li će predstavnici NVO u radnim grupama biti jednako tretirani kao članovi iz državnih institucija.

– Da vas relaksiram, pregovaračka struktura ne može biti formirana drugačije od onoga što je Vlada zacrtala kao svoju politiku. Ta politika je do kraja utemeljena na  procedurama, praksi i očekivanjima Evropske komisije i zemalja članica Evropske unije. Sve i kada bi neko htio da postupa drugačije  to nije moguće u pregovaračkom procesu – kazao je Roćen.

Prema ministrovim riječima, u procesu kreiranja pregovaračkih struktura je ostavljena i mogućnost formiranja radnih podgrupa, u kojima može biti angažovan neograničen broj eksperata na ovom poslu.

Komentarišući informacije da predstavnicima  nevladinog sektora iz budžeta neće biti finansirane zvanične posjete Briselu, Roćen je naveo da to „nije sudbinsko pitanje, ali da će i ono biti sagledano“.

– Crna Gora je prva država kandidat koja u pregovarački proces neposredno uključuje predstavnike organizacija civilnog društva. Odlukom o obrazovanju radnih grupa jasno je definisano kako se finansiraju predstavnici pojedinih institucija – istakao je Roćen

Odgovarajući na poslaničko pitanje poslanice DPS Valentine Radulović – Šćepanović Roćen je kazao da obaveze u procesu evropskih integracija do kraja korespondiraju onim koje proističu iz članstva u Savjetu Evrope, jer su to kompatibilne organizacije u nizu oblasti od zajedničkog interesa.

Miris tamjana i rđe

Poslanik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi ponovo je upitao  kada će se ukloniti crkva sa Rumije nazivajući  je maketom i prijetnjom Albancima.

– Kada će Vlada osloboditi vrh Rumije uklanjajući maketu nalik na crkvu koju je u ratnom pohodu postavila Srpska pravoslavna crkva uz pomoć Vojske Srbije i Crne Gore. Taj objekat, kojim je vrh Rumije okupiran ne samo da nije legalan, već predstavlja najveću provokaciju za  albansko stanovništvo i druge ljude, ljubitelje planina. Kamenje, gusta trava, rijetke lijepe biljke ne trpe miris gvožđa, čelika, rđe i tamjana – kazao je Bardhi.

Ovakve njegove kvalifikacije isprvocirale su pojedine poslanike opozicije, koji su reagovali, ne čekajući odgovor ministra.

– Crkva Svete Trojice na Rumiji za nas je svetinja. Ko pokuša da priča da Crnoj Gori smeta miris tamjana taj nije dobronamjeran – odgovorio je Vasilije Lalošević

Ministar turizma i održaivog razvoja Predrag Sekulić u odgovoru je podsjetio na moratorijum na uklanjanje bespravno podignutih objekata u skladu sa ugovorom sa Svjetskom bankom koji će biti na snazi sve do usvajanja odgovarajuće planske dokumentacije.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. crna gora propala, samo da se plav i rozaje naoruzaju malo sami bi mogli da uzmu cijelu crnu goru i tih njihovih jadnih 2000 vojnika da pogaze ko mravove. samo treba meraka

  2. Poslanik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi ponovo je upitao kada će se ukloniti crkva sa Rumije nazivajući je maketom i prijetnjom Albancima.

    Bosnjaci se moraju probuditi i ozbiljno svatiti prijetnje kao sto su to Albanci svatili zato jer to i jesu prijetnje!

    Svaku prijetnju toleranciji i suzivotu treba odkloniti!

  3. Autonomija u Južnom dijelu Sandžaka treba da se uzme,a ne da nam je da neki Roćen,a moji Bosšnjaci naivni se izjašnjavaju kao Crnogorci islamske vjere i kao Muslimani i čekaju da neko iz druge stranke postavi pitanje u vezi Sandžaka,pa šta bi trebalo mi što smo porijeklom iz Crne Gore i Sjeverne Albanije a to je apsolutna većina treba sad da se izjasnimo kao Crnogorci ili Albanci,pa ne treba mjesto stanovanja da vam određuje nacionalnu pripadnost moja braćo…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.