10. Juni 2019

jezero, gazivode, kosovo, i, metohija, 2

Novopazarki ribolovci organizovali su veliku akciju čišćenja jezera Gazivode, a predsjednik udruženja ribolovaca Elvir Hodžić kaže da im je namera bila da ublaže posljedice nemarnog odnosa ljudi prema prirodnoj okolini.

Akciju su podržali brojni entuzijasti, mladi ljubitelji prirode, studenti Državnog univerziteta, predstavnici JKP “Čistoća”, predstavnici Gradske uprave, a pridružili su se i predstavnici ORA “Ribariće 2019”, koji su obezbjedili logistiku, hranu i vodu.

Sportski savez Novog Pazara obezbedio je prevoz, a Gradska čistoća se pobrinulo za transport sakupljene PET ambalaže.

Iako se akcija organizuje već godinama prizor na ovom jezeru je uvek isti nakon obilnih padavina, a akcija je signal svima da se priključe i da vode računa o životnoj sredini.

Zbog velike količine smeća, angažovane ekipe uspjele su da očiste samo dio ove deponije na vodi koja predstavlja ekološku katastrofu za čitav kraj.

Ribarićko jezero je nastalo 1977. godine, pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku. Pripada opštinama Tutin i Zubin Potok, a malim delom opštini Novi Pazar. U poslednje dve decenije ono je Novopazarcima, Tutincima i stanovnicima Ibarskog Kolašina domaće “more”. Više hiljada stanovnika iz ovog kraja izgradilo je vikendice, kuće za stanovanje i splavove. Ovo jezero je jedan od turističkih potencijala opština koje se sreću na njemu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles