Referendum na sjeveru Kosova

1
22

Kosovo – U četiri srpske općine na sjeveru Kosova 14. i 15. februara održavase referendum na kome će se oko 35.000 građana sa pravom glasa izjasniti o odnosu prema institucijama Kosova.

Referendumsko pitanje je: “Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo”. Glasačka mesta otvorena su u sedam, a zatvoraju se u 19 časova.

U severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Predsjednik općine sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić, izjavio je da će ubuduće jedino oružje Srba iz ove oblasti biti „olovka“.

„Očekujem da građani koji mnogo puta do sada shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu i sudbinu svojih porodica. I kako je sam datum održavanja referenduma istorijski, ja sam siguran da će i ovaj referendum biti istorijski jer će u mnogo čemu promeniti odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji.

Bez obzira što se mnogi trude da pojasne kako ovaj referendum nema nikakav značaj i da ga niko neće priznati, rezultate ovog referenduma niko neće moći da ignoriše. Ovaj referendum uputiće jasnu poruku i kosvskim Albancima i međunarodnoj zajednici a i jednom dijelu političara u Beogradu koji bi da se što pre riješe Kosova i Metohije“, kazao je.

Na pitanje da li će referendum biti kontrolisan od strane međunarodnih posmatrača rekao je da su pozvani predstavnici UNMIK i OEBS ali da ne zna da li će se pojaviti.

Član općinske komisije za sprovođenje referenduma Ljubo Radović izjavio je da je odštampano 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a da je svaka općina odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku. Albanci su inače većina u tri sela općine Zvečan (Žaži, Boljetina i Lipi), a odatle je ranije najavljivano da neće učestvovati na referendumu.

Klip u točkove kandidaturi Srbije

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da referendum nije dobar znak za odlučivanje o statusu kandidata koji očekuje Srbiju krajem mjeseca.

„Ovo je u svakom slučaju klip pod točkove Srbiji na putu ka EU i mislim da je ovo jedna neobična situacija – da se općine na sjeveru Kosova pojavljuju kao poseban identitet u odnosu na matičnu državu, jer oni Srbiju smatraju matičnom državom.

Oni su na neki način negirali pripadnost toj državi jer su išli mimo njenih zakona i mimo svih upozorenja vlasti da se to ne čini.

​​Moglo bi da ugrozi kandidaturu, jer su naši predstavnici vlasti bili neoprezni jer dugo su podržavali barikade na sjeveru i tek u poslednjem trenutku kad je trebalo da se odlučuje u decembru o kandidaturi, onda su oni rekli da su oni izgubili svaku svrhu“, kazao je Popov za RSE.

Dodao je da Beograd nakon ovakvog ponašanja čelnih ljudi na severu Kosova mora da preispita politiku prema srpskim općinama na Kosovu.

„Sjever Kosova se finansira iz budžeta, malo tamo ima izvornih sredstava ma šta pričali neki predstavnici oćtina, Beograd bi morao da preispita način finansiranja i nekih institucija i nekih funkcija.

Ova vlast, od kako je tri i po godine na čelu zemlje, propustila je da demontira takve institucije koje ne poštuju državnu politiku. Sad je teško dokazati Evropljanima da je Beograd iskren po ovom pitanju.  Mi uvek čekamo zadnji momenat, u poslednjem trenutku bili smo protiv barikada.

Kad je riječ o referendumu tu je stav bio jasan od početka. Problem kad je Beograd podržavao barikade do zadnjeg časa, može da dovede u sumnju Evropljane, da li Srbija iskreno misli ili ne, mada je sada čistija situacija jer se očigledno vidi da ovo šteti interesima Beograda i Srbije i ja se iskreno nadam da će Brisel shvatiti da je Beograd nemoćan da bilo šta učini da bi sprečio referendum“, zaključuje Popov.

Izvor: SlobodnaEvropa.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.