Prvi čovjek IZ u Srbiji: Rožajsku medresu osnivao je i Fejzić

5
3

Prvi čovjek IZ u Srbiji: Rožajsku  medresu osnivao je i Fejzić

„Fejzić je dao značajan doprinos toj medresi. Ne znam šta se desilo sa njim, je li to nečiji zadatak, radi li to po nečijem nalogu… Zabrinjava i što je pored postojećeg, odlučio da u Rožajama osnuje i odjeljenje medrese iz Tuzi, ali nama to ne smeta. Nismo uopšte zabrinuti, radujemo se osnivanju svih vrsta škola, jer škola može donijeti samo dobro”.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, muftija Mevlud Dudić kaže da mu nije jasno zbog čega reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić upozorava na ilegalne vjerske škole, kad je i sam učestvovao u otvaranju jedne takve u koju sumnja. On podsjeća da je odjeljenje medrese u Rožajama osnovano 2001. i da je Fejzić i sam učestvovao u njegovom osnivanju, te da su i on i njegova supruga neko vrijeme bili i zaposleni u toj medresi.

„Fejzić je dao značajan doprinos toj medresi. Ne znam šta se desilo sa njim, je li to nečiji zadatak, radi li to po nečijem nalogu… Zabrinjava i što je pored postojećeg, odlučio da u Rožajama osnuje i odjeljenje medrese iz Tuzi, ali nama to ne smeta. Nismo uopšte zabrinuti, radujemo se osnivanju svih vrsta škola, jer škola može donijeti samo dobro. I mi nismo prijetnja, mi smo tu da promovišemo dobro, što je osnovni zadatak islama“, rekao je Dudić „Vijestima“.

Fejzić je više puta pozivao državu da hitno reaguje povodom otvaranja medrese i islamskih vrtića u Rožajama i Petnjici. Reis je tražio da se utvrdi po kakvim programima rade ženska medresa, vrtići i „razne druge paravjerske parainstitucije i paraorganizacije“, ko su predavači, vaspitači „i upravljači tim parasistemima i kako se sve to finansira”.

Ministarstva za manjinska prava i za prosvjetu nijesu odgovorili na koji način nelegalne vjerske škole utiču na društvo. Reis Rifat Fejzić takođe je ignorisao pozive i poruke „Vijesti“, kao i pitanja upućena mejlom u kojima je zamoljen da objasni opasnost od ilegalnih vjerskih škola.

Prosvjetna inspekcija je nedavno utvrdila da u Rožajama radi istureno odjeljenje „Gazi Isa-beg“ medrese iz Novog Pazara, te da je u tom gradu i Petnjici osnovan Klub “Škola kurana časnog”.

Prema nalazu inspekcije, medresa u Rožajama radi prema obrazovnom programu Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine. Iz inspekcije, ali i Ministarstva prosvjete, su kazali da nisu nadležni da kontrolišu rad tih škola.

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji je podsjetio da je odjeljenje medrese u Rožajama, kao sastavni dio medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, osnovano u vrijeme zajednice SCG, u skladu sa propisima koji su podrazumijevali autonomnost IZ i njenin ustanova.

„Prema tim propisima, nije postojala obaveza registracije ili notifikacije medrese i njenih odjeljena. Prema našim saznanjima, aktuelni zakonski propisi Crne Gore takođe ne propisuju takvu obavezu“, rekao je Dudić.

Prema njegovim riječima, uprava pazarske medrese i odjeljenja u Rožajama su, iako je odjeljenje formirano prije osamostaljenja Crne Gore, spremni na saradnju sa nadležnim organima. Dudić je dodao i da je „Škola kurana časnog“ osnovana u skladu sa crnogorskim zakonom o udruženjima.

Obrazovni program Rijaseta IZ BiH, koji koristi pazarska škola, prema riječima Dudića, koriste i sve druge srednje vjerske škole u regionu – u Makedoniji, Hrvatskoj, na Kosovu, pa i medresa u Podgorici, odnosno Tuzima. „Sarajevska medresa je iznjedrila sve druge medrese i svi programi koji se koriste u svim medresama na prostorima bivših jugoslovenskih republika”, rekao je Dudić.

Problem  bi trebalo da budu droga i kockarnice, mi pomažemo

“Škole ne bi trebalo da budu  problem .  Problem  bi trebalo da su nam kockarnice, nemoral, droga i drugi poroci. Rožajama su potrebne ne dvije, nego i više srednjih vjerskih škola, jer se taj dio Sandžaka, Crna Gora i države u regionu suočavaju sa ozbiljnim porocima. Kroz ove vrste škola, možemo samo pomoći društvu“, uvjeren je Dudić.

AUTOR: Damira Kalač

Izvor: vijesti.me

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Fejzicu kada bi Milo naredio da ide i rusi Kjabu neuzubillah on bi otisao jer on se dao sejtanu u sluzbu a zaboravio na Allaha.

    2

    3

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.