Prijepolje: Teška bolest, a teške i optužbe

0
30

 Muka: Zoran Rvović ispred RFZO traži refundaciju troškova

Zoran Rvović, mještanin prijepoljskog naselja Raišnjevo, više od godinu dana liječi se od malignog tumora mekog tkiva ruke i pluća. Bolest je, kaže, “zaradio” u kompaniji “Trendteks”, na poslovima skrobljenja osnova, što podrazumjeva rad sa hemijskim sredstvima i polivnil alkoholom. Pored bolesti i liječenja na Institutu za onkologiju i radiologiju KC Srbije, Zoran navodi da ga boli što mu poslodavac nije isplatio sve zarade, radni staž i bolovanje.

Iz “Trendteksa”, jedne od najuspešnijih firmi u regionu, navode da uzrok Zoranove bolesti ne može da se dovede u vezu s njegovim radnim mjestom. Za sve hemikalije koje koriste posjeduju bezbjednosno tehnički list, a na svakoj mašini uputstvo za bezbjedan rad sa hemikalijama.

– Nije mi uplaćen radni staž od marta do septembra 2011. godine i u tom periodu dobijao sam zaradu od svega tri-četiri hiljade dinara mjesečno. Posle septembra 2011. pa sve do odlaska u invalidsku penziju ove godine, poslodavac mi nije uplaćivao razliku za regres, prijevoz, dve otpremnine, bolovanje preko 30 dana – jada se Rvović. – Početkom prošle godine onkolozi, profesori, hirurzi bili su saglasni da je bolest nastupila uslijed rada sa hemijskim sredstavima, za šta posjeduje urednu medicinsku dokumentaciju.

Zoran je operisan tri puta. Koristio je zračne terapije u KC Kragujevac, hemioterapije u Užicu a zatim u Beogradu na Institutu za onkologiju i radiologiju, gdje se i sada liječi. Za pet godina rada u “Trendteksu”, kaže nije dobio ništa od adekvatne HTZ opreme, sem dva radna odjela. Jedinu pomoć, tokom liječenja, iz firme je dobio od radnika, koji su skupili 23.500 dinara i uplatili na njegov račun.

“Trendteks” u svojih pet proizvodnih pogona u Srbiji i Bosni i Hercegovini, upošljava više od 1.000 radnika. Ističu da im je jako žao što je Rvović oboleo od teške bolesti.

– Aktom o procjeni rizika na radnom mjestu koji je za potrebe naše firme izradio PBM “Grafit projekt” iz Nove Varoši, čiji je vođa stručnog tima bio diplomirani iženjer zaštite na radu Rajko Lapčević, kao i na osnovu analize radnog mjesta na skrobljenju, radnom mjestu Zorana Rvovića, nije utvrđeno da je riječ o mjestu sa povećanim rizikom, niti se predviđaju periodične ljekarske kontrole. Međutim, mi smo samoinicijativno predložili da se te kontrole obavljaju. U vrijeme pregleda zaposlenih, Zoran je bio na bolovanju, tako da pregledu nije prisustvovao – kaže direktor ove kompanije Halid Hadžijakupović.

Takođe ističe da je bivši radnik ove firme Rvović potpisao Uvjerenje da je osposobljen za obavljanje poslova na radnom mjestu, garant za to je i potvrda stručnog lica za bezbijednost i zdravlje na radu.

– Za sve ovo za šta nas optužuje bivši radnik, u više navrata kontrolisale su nadležne inspekcijske službe i nisu uočile nepravilnosti. Sve obaveze su izmirene, ostala su dva bolovanja koja će Rvoviću biti isplaćena kad država nama to refundira – zaključuje direktor “Trendteksa” Halid Hadžijakupović.

(Novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.