Prijepolje, spasavanje života lakše uz novu opremu

0
3

Резултат слика за Prijepolje, spasavanje života lakše uz novu opremu

Jedna donacija iz Evropske unije i saradnja Srbije i Crne Gore mogu drastično da unaprede lokalni sistem za spasavanje i zaštitu od poplava i nadzor šuma. Policija u Prijepolju već je, uz pomoć pretpristupnih fondova Evropske unije, uspješno realizovala dva projekta.

Spasiocima iz Prijepolja teško je da izbroje koliko su života spasili samo čamcima koje su dobili. Kao donacija stigli su i tri terenska vozila, kombi i oprema.

“Kad se neko davi, tu su sekunde bitne. Normalno je da ukoliko brže stignete, ako ste dobro opremljeni i obučeni, da će rezultati intervencije biti dramatično bolji”, kaže Goran Posrkača, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju.

Spasavali su i prije programa EU za prekograničnu zaštitu i spasavanje od poplava. Ali rizikujući i sopstveni život.

“Nismo imali sa čim da radimo i da reagujemo u vanrednoj situaciji, u situaciji velikih poplava – kad treba spasavati ljudske živote i imovinu. Pozajmljivali smo, snalazili se na razne načine, kako znamo i umijemo”, objašnjava Vujadin Kovačević, komandir Vatrogasno- spasilačke jedinice.

Sada imaju i više znanja. Licencirani spasioci iz Hrvatske obučavali su ih za spasavanje. U Srbiji su među najbolje obučenim i opremljenim timovima. Pomaže i 20 novih kompleta ronilačkih odjela.

“Cio dan kada smo na terenu, kada je u pitanju neko spasavanje ili evakuacija građana, ostaje čovjek u njemu cio dan suv. Mnogo je efikasnije kada smo u nekim prljavim bujičnim vodama koje nose mnogo hemikalija sa sobom, onda smo u ovom odjelu zaštićeni”, naglašava Branko Pušica, član tima za spasavanje.

Zato ovo nije njihov posljednji projekat. Sa kolegama iz Bosne i Hercegovine opet bi da konkurišu za sredstva EU. Ovoga puta da unaprijede civilnu zaštitu.

“Mi ćemo pokušati da apliciramo da našu specijalizovanu jedinicu civilne zaštite opremimo istom opremom koju ima i profesionalna spasilačka jedinica, time ćemo duplirati kapacitete i biti sposobniji da reagujemo”, napominje Posrkača.

Računaju da će tako moći da pomognu ne samo u svojoj opštini već i preko granice.

(Rts)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.