Prihod pljevaljske opštine skoro devet miliona eura

0

Prihodi manji od planiranih: Pljevlja

Opština Pljevlja u prvih devet mjeseci ove godine prihodovala je skoro devet miliona eura, što je 54,4 odsto u odnosu na godišnji budžet planiran u iznosu do 16,5 miliona eura.

U izvještaju o ostvarenju budžeta za devet mjeseci navedeno je da je najviše novca Opština prihodovala od poreza 4,33 miliona eura i Egalizacionog fonda 2,3 miliona eura. Egalizacioni fond se koristi kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština.
Od naknada u opštinsku kasu se slilo svega 1,29 miliona eura, što je svega 23,4 odsto od godišnjeg plana.

Iako su Pljelja najbogatija šumama, opština je u prvih devet mjeseci od naknada za njihovu eksploataciju prihodovala svega 289.000 eura, što je samo 8,35 odsto od planiranih godišnjih prihoda po tom osnovu u iznosu od skoro 3,5 miliona eura. Od naknada za korišćenje mineralnih sirovina Opština je porihodovala 687.000 eura.

Na kraju trećeg kvartala rashodi Oštine iznosili su 8,35 miliona eura od čega je 1,3 miliona eura utrošeno za neto zarade zaposlenih. Po osnovu zapošljavanja po ugovoru o djelu, Opština je za devet mjeseci isplatila 151.000 eura. Plan je da se ove godine za te namjene izdvoji 161.000 eura. Za naknade odbornicima isplaćeno je 47.000 eura.

Za gorivo Opština je u prvih devet mjeseci potrošila 23.000 eura, službena putovanja skoro 17.000 eura, reprezentaciju 6.300 eura, komunikacione usluge 15.000. Za subvrncije Opština je potrošila oko 300.000 eura.

Po osnovu troškova sudskih postupaka Opština je za prvih devet mjeseci isplatila 125.461 eura, što je preko 55 hiljada eura više nego što je planirano da se potroši po tom osnovu za godinu dana.

Za kapitalne projekte Opština je u izvještajnom periodu potrošila svega 734.000 eura od čega je polovina izdvojena za lokalnu infrastrukturu. Za otplatu dugova Opština je izdvojila trećinu 3,3 miliona eura, najviše na obaveze iz prethodnog perioda – preko tri miliona eura.
Ukupne neizmirene obaveze Opštine Pljevlja na krajem septembra iznosile su 8,3 miliona eura, a lokalnih javnih preduzeća preko 4,85 miliona eura.

U neizmirene obaveze Opštine nisu obuhvaćene reprogramirane nedospjele poreske obaveze Opštine, javnih ustanova i javnih preduzeća u iznosu od 5,5 miliona eura koji se plaćaju na period od 20 godina. Kod neizmirenih obaveza javnih preduzeća nisu obuhvaćene nedospjele reprogramirane poreske obaveze od 4.030 eura, nedospjele obaveze javnih preduzeća po reprogramu poreskog duga iz 2017. godine od 746.000 eura, kao i nedospjele obaveze po osnovu finansijskog lizinga od 63.eura. Opština je kreditno zadužena 2,79 miliona eura od čega se 2,46 miliona eura odnosi na dugoročni kredit za postrojenje za preradu otpadnih voda.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.