Priboj: Usvojen budžet za narednu godinu

0
3

Odbornici Skupštine opštine Priboj na svojoj poslednjoj ovogodišnjoj sednici su se ekspeditivno u roku od dva sata izjasnili o 34 tačke do sada najobimnijeg dnevnog reda u ovom sazivu.

Odluka o budžetu za 2018. godinu bila je ključni dokument koji je SO Priboj morala da donese na ovom zasedanju i oko kog se očekivala najžustrija polemika i pitanja. Na opšte iznenađenje opozicioni odbornici imali su svega jednu prijavljenu diskusiju po pitanju Odluke o budžetu, koji je nakon petnaestominutne diskusije i usvojen sa 31 glasom za, tri protiv i jednim uzdržanim.

Obrazlažući predlog Odluke o budžetu za 2018. godinu, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović istako je da ovaj ključni dokument nije ni razvojni ni socijalni kako to danas svi vole da kažu, već realan i sačinjen na bazi činjenice da Priboj ima jedan od najmanjih budžeta u Republici Srbiji i on iznosi 1, 084.876.664 dinara.

“Uzimajući u obzir činjenicu da nakon isplate obaveza koje lokalnoj samoupravi nalaže Zakon, ostane svega 250 do 300 miliona dinara koje može da samostalno rasporedi. Opština Priboj već godinama svoje investicije bazira na dobroj saradnju sa Vladom Srbije koja je samo u slučaju UPPR-a za FAP oslobodila 100 miliona evra za ovaj subjekt, dok je u projektima sa resornim Ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja urađeno gro investicionih projekata”, dodao je Rvović.

Najavljujući za sledeću godinu nastavak te saradnje, Rvović je predočio plan u kome će se u prvoj polovini godine investirati u gradsko jezgro i sportsku infrastrukturu kao deo organizacionih priprema za 55.jubilarne MOSI kojima će Priboj biti domaćin u julu, a za drugu polovinu godine predviđen je nastavak radova na seoskom područiju kroz jačanje putne infrastrukture.

Za razliku od višednevnih rasprava o Budžetu u drugim opštinama i gradovima zapadne Srbije, malobojna pribojska opozicija je imala prijavljenu samo jednu diskusiju i pitanje odbornika koalicije DSS – Dveri, gde je nakon dobijenog odgovora od strane predlagača, do kraja sednice bez diskusije pratila usvajanje preostalih 30 tačaka.

Predsednik pribojskog DSS-a Vujadin Radović, izneo je kritike na „ neoprostivo mala izdvajanja za poljoprivredu kojoj je od budžetta od 1.084,876,664, pripalo svega 12.900,000 dinara, naročito ako se zna da je zbog propasti industrije Priboj postao grad penzionera i poljoprivrednika a u poslednje vreme i malinarska opština sa sve većim brojem zasada maline“.

Odgovarajući na primedbe o budžetu za poljoprivredu, predsednik Rvović se složio da se u narednim godinama moraju iznaći načini za uvećanje ovih sredstava, dodajući da je ovo samo jedan od vidljivih vidova opredeljenih sredstava, kome treba dodati oko 12 miliona dinara uloženih u atarske puteve na seoskom području kao i činjenicu da je opština Priboj jedina u Srbiji koja je svoje poljoprivrednike oslobodila plaćanja poreza na poljoprivredno i šumsko zemljište kao vid direktne finansijske pomoći.

Nakon rasprave o Budžetu za 2018. pribojski odbornici su nakon izlaganja direktora, usvojili planova rada i statutarne promene svih pribojskih javnih preduzeća i organizacija čiji je osnivač lokalna samouprava. Usvojen je i set odluka i pravila vezan za funkcionisnje stambeno poslovnih jedinica na teritoriji opštine Priboj kao i Kadrovski plan opštinske uprave i Kodeks ponašanja službenika i nameštenika opštine Priboj u 2018. godini.

PP Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.