Prekinuto zasijedanje SO Plav: Deponija odložila sjednicu

0
12

Plav – Sjednica plavskog parlamenta prekinuta je tokom rasprave o o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

Iako šesta tačka dnevnog reda, glavna tema plavskog parlamenta bila je deponija kod mjesta Jerina. Vera Hakaj (Forca) naglasila je da se na ovoj lokaciji nalaze pašnjaci i kaptaže i da će eventualna deponija sve uništiti i zagaditi. Ona je istakla da su o ovom velikom problemu obaviješteni svi državni organi i institucije, kao i opštinske službe, a mještani traže da budu zaštićeni.

Građani

Fadilj Uljaj (DUA) kazao je da se ne može nešto raditi protiv volje građana i nezakonito. Zamolio je nadležne da odustanu od ovog projekta. Ahmet Đonbaljaj (DSCG) istakao je da se kod žitelja sela Martinoviće stvorilo veliko nezadovoljstvo i da je najbolje rješenje da se ova odluka povuče. Vehbija Šabović (DPS) kazao je da je toliko smeća u Plavu, Gusinju i Murinu da može doći do epidemije, ako se ne preduzmu hitne mjere.

Enes Drešković (SDP) istakao je da je za to da se poštuje zakon i predložio da predstavnici klubova odbornika, nadležnih opštinskih organa, predstavnici mještana sela Martinoviće i predsjednik opštine obiđu lokaciju deponije i na licu mjesta utvrde da li su poštovani svi traženi uslovi.

Uslovi

– Odgovorno tvrdim da pomenuta lokacija na kojoj se nalazi deponija nikome ne smeta i neće ugrožavati životnu sredinu – kazao je on.

Nakon toga, kolegijum šefova odborničkih klubova plavskog parlamenta, zajedno sa predsjednikom opštine Saidom Čekićem, odlučio je da sjednica bude prekinuta. Zakazan je nastavak rada za iduću nedjelju. Do tada bi plavski parlament trebalo da dobije informaciju da li deponija odgovara traženim standardima i ugrožava li životnu sredinu.

Blokada

Odlukom Skupštine opštine Plav krajem prošle godine, u mjestu Dosuđe 2 – Jerina, iznad sela Martinoviće, nedaleko od Gusinja, određena je privremena lokacija za odlaganje otpada na period od dvije godine. Međutim, mještani sela Martinoviće protive se toj odluci ističući da se na tom prostoru nalaze kaptaže i pašnjaci na koje izdižu sa stokom u ljetnjoj sezoni.

Nadležne službe opštine Plav, pak, tvrde da je odluka o deponovanju smeća i drugog čvrstog otpada na ovom lokalitetu donešena u skladu sa zakonom o odlaganju čvrstog otpada i svim traženim standardima, kao i da neće biti ugrožena životna sredina. U međuvremenu, u nekoliko navrata kamioni Komunalnog preduzeća iz Plava pokušali su da istovare otpad na tu deponiju, ali mještani su im svaki put blokirali prolaz. To se desilo i prije nekoliko dana.

(Pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.