25. Novembar 2011

Sjeverni Sandžak – Potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad ef. Plojović i predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji Hajro ef. Tutić primili su 23.11.2011. god. g. Serđa Bjankija, predsjednika italijanske organizacije AGENFOR sa sjedištem u Rimu.

Tom prilikom potpredsjednik Plojović je gosta upoznao sa strukturom Islamske zajednice u Srbiji, te njenim aktivnostima i problemima sa kojima se suočava, ukazujući na uzroke koji su do njih doveli i načine za prevazilaženje istih.

Značajan dio razgovora posvećen je ulozi Islamske zajednice u rješavanju brojnih problema pripadnika islama u Sandžaku i Srbiji, a posebno lica koja se nalaze u kazneno-popravnim zavodima, kao što su problem ishrane i obavljanje vjerskih propisa. Gost je upoznat da Islamska zajednica učestvuje u projektima ove vrste, kao što je distribucija kurbanskog mesa, te opremanje prvog mesdžida u KPZ Niš, i da postoji spremnost da se ovakvi projekti realizuju i u drugim ustanovama ove vrste u zemlji.

G. Bjankija je posebno interesovala vizija Islamske zajednice o budućnosti vjerskog organizovanja pripadnika islama na prostoru Balkana i Evrope.

Izvor: Mesihat.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles