17. Februar 2016

3977dabe573d4bff9af30a89bedb73ef51c995b2f2b3344da5e91cdf69ca30b6

Makedonija – U periodu od 14. do 19. februara 2016. godine, u organizaciji Univerziteta Norwich iz Sjedinjenih Američkih Država i Policijske akademije Univerziteta u Skoplju, u Ohridu se održava međunarodna konferencija na temu „Suprotstavljanje Jugoistočne Evrope terorističkoj prijetnji“.

Cilj konferencije jeste promocija regionalne saradnje između NATO-a i partnerskih zemalja u izradi i razvoju metoda za efikasno sprječavanje terorističkih aktivnosti u regionu.

Na ovom međunarodnom skupu učestvuje 40 predstavnika iz Makedonije, Turske, Albanije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Konferenciji prisustvuje i delegacija Islamske zajednice u Srbiji, koju čine predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić i profesor Fakulteta za islamske studije dr. Hajrudin Balić.

Na panel diskusiji muftija dr. Dudić govorio je o islamu kao vjeri mira te autentičnom tumačenju islama kroz rad i aktivnosti Islamske zajednice, naglasivši da se ekstremizam može suzbiti jedino kroz sistem organa i ustanova Islamske zajednice, te da je država Srbija napravila najveću grešku registrujući paravjersku tvorevinu 2007. godine nakon čega su nikle mnoge nevladine i humanitarne organizacije koje se bave vjerskim poslovima, pogrešno interpretirajući islam i mobilišući dio omladine nad kojom Islamska zajednica ne može imati kontrolu niti odgovarati za njene postupke.

Inače, konferenciju je otvorio makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski koji je u uvodnoj riječi istakao da terorizam nije vezan ni za vjeru niti za naciju već je on problem sa kojim se svi suočavaju.

(Mesihat)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles