6. Decembar 2011

Pljevlja – I ovdje sa ponosom treba konstatovati da je antifašizam Crne Gore veličanstven i vječan. Pljevaljska bitka snažno potvrđuje svu veličinu našeg antifašističkog pokreta. Antifašizam Crne Gore je odlučno i jasno saopštio trostruko istorijsko ne: istorijsko ne fašizmu, istorijsko ne Podgoričkoj skupštini iz 1918. godine i istorijsko ne kvislinškom fašizmu – rekao je predsjednik Vujanović u Pljevljima na svečanosti povodom obilježavanja 70 godina od Pljevaljske bitke u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći o kvislinškom pokretu u Crnoj Gori, predsjednik Vujanović je rekao da Crna Gora mora da „vječno arhivira“ četništvo Pavla Đurišića, ali i „kvislinški fašizam i ustaštvo Sekule Drljevića“.

– Crna Gora mora da večno arhivira četništvo Djurišića, ali i kvislinški fašizam i ustaštvo Sekule Drljevića. Za antifašističku Crnu Goru uvrjedljiva je, pod velom nauke data ocjena, da je djelo Drljevića ugrađeno u temelje današnje Crne Gore, njenu nezavisnost i međunarodni status. U ime jedinstva antifašizma, kojim je oslobođena i u znatnoj mjeri obnovljena Crna Gora, u ime jedinstvenog odnosa prema savremenom antifašizmu, u ime antifašizma koji prevazilazi i arhivira naše anahrone podjele, pozivam sve naše borce i antifašiste na zajedništvo u Crnoj Gori koja će biti vječna– rekao je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik općine Pljevlja dr Miloje Pupović je rekao da je 1. decembar 1941. godine jedan od najslavnijih datuma u istoriji Pljevalja i Crne Gore.

– Potomci palih boraca i učesnika Pljevaljske bitke treba da su trajno ponosni na svoje pretke i da to prenose i na svoje potomstvo. Mi treba da budemo ponosni na naše vrijednosti – rekao je Pupović.

Komemoraciji na Stražici prisustvovao je veliki broj predstavnika boračkih organizacija iz više gradova Crne Gore i Srbije. Prisutne je u ime boraca NOR Crne Gore pozdravio Andrija Nikolić, podsjetivši na posebnu ulogu i odgovornost boračke organizacije u čuvanju tekovina NOR-a i građenje zajedničkog mira i budućnosti na tim osnovama.

Vijence na spomen obilježje na Stražici položili su i predstavnici Vojske, partija, kao i brojni građani. Povodom obilježavanja sedamdesetogodišnjice Prvodecembarske bitke iz štampe je izašla i knjiga „Sedamdeset godina Pljevaljske bitke“, autora Vidoja Despotovića, predsjednika Opštinske organizacije boraca NOR Pljevlja. Obilježavanje jubileja propratio je i prigodan program učenika pljevaljske gimnazije.

Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles