Poziv Kavazovića Vrhovnom muftiji Turske da prihvati Bajram u petak

1
31

BIH, Turska – U vezi datuma prvog dana Kurban bajrama, muftija tuzlanski mr. Husein ef. Kavazović uputio je poziv predsjedniku Vrhovne uprave za vjerska pitanja Republike Turske Šejhu Mehmed Gormezu u kojem se kaže:

-Poštovani Šejh Mehmed Gormez,

Uvažavajući Vaše pravo da se pozivate na istanbulski dogovor iz 1979. godine o određivanju datuma Bajrama nakon što se Mlađak ukaže bilo gdje u svijetu, kao i Vaš principijelni stav da je došlo vrijeme da se ustanovi globalni muslimanski kalendar na temelju astronomskog proračuna, jer za to ima valjanih razloga kako u Kur'anu tako i u Sunnetu, mi Vas pozivamo da ove godine prihvatite da prvi dan Kurban bajrama bude i u Turskoj u petak 26. oktobra, zato što je Vrhovno ulemansko vijeće u Kraljevini Saudijskoj Arabiji objavilo da je dan Arefata u četvrtak 25. oktobra.

I kao što nam se u Kur'anu Časnom kaže: – Nema rasprave u danima hadždža…, ali zato nakon hadždža treba ozbiljno i odgovorno otvoriti pitanje globalnog muslimanskog kalendara na svim razinama i ustanoviti ko nije, a ko jest za jedinstvo našeg Dina i Ummeta.

Zbog slike islama i muslimana u svijetu te budućnosti naše djece, mi Vas pozivamo da ove godine pokažete da Vam je jedinstvo Ummeta najvažnije, posebno u Europi i na Balkanu, gdje nam je jedinstvo najpotrebnije. Muslimani Bošnjaci imaju sjećanje na genocid i zato su uznemirini zbog mogućeg nejedinstva muslimana u svijetu zbog razilaženja u određivanju prvog dana Kurban bajrama, posebno u Europi i na Balkanu.

U nadi da ćete ovaj poziv razumjeti kao izraz našeg poštovanja prema Vama i ljubavi prema turskom narodu, primite naše iskrene selama sa dovom da Allah Uzvišeni primi dove hadžija na Arefatu za uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu našeg Ummeta i cijelog svijeta, kaže se u pozivu muftije Kavazovića Šejhu Mehmedu Gormezu.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.