Povlakić: Ahdnama je začetak vrijednosti kojih se BiH pridržava

0
20

BIH – Međunarodni naučni skup pod nazivom “550 godina Ahdname” počeo je danas na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, javlja agencija Anadolija. Skup je okupio profesore iz Bosne i Hercegovine i Turske, koji će danas sa različitih aspekata predstaviti značaj Ahdname Sultana Fatiha Mehmeta.

Na otvaranju skupa, prodekan za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta Meliha Povlakić izrazila je zadovoljstvo što se ova konferencija održava upravo na Pravnom fakultetu. Ona je dodala kako je godišnjica Ahdname veoma značajna i da je treba obilježavati, kao što i druge zemlje obilježavaju godišnjicu svojih dokumenata, poput Magna karte.

“Prvi put kada sam pročitala Ahdnamu, meni se jezik ovog akta učinio jako modernim, kao da govori o kategorijama o kojima mi danas govorimo, poput ljudskih prava i tolerancije. Mislim da je ovdje začetak vrijednosti kojih se mi u BiH držimo, poput multikulturalnosti. Ako je istina da je historija učiteljica života, onda se to zaista ogleda u ovom primjeru“, ukazala je Povlakić.

Skupu prisustvuju prof. dr. Mustafa Imamović, prof. dr. Fikret Karčić, prof. dr. Enes Durmišević, ass. mr. Mehmed Bećić, kao i gosti iz Turske prof. dr. Fethi Gedikli sa Pravnog fakulteta i doc. dr. Ayse Zisan Furat sa Teološkog fakulteta Univerziteta u Istanbulu. Profesori će predstaviti svoja izlaganja, a nakon svakog izlaganja biće održana diskusija.

Ahdnama Sultana Mehmeta Fatiha II danas slavi svoju 550. godišnjicu izdavanja. Nakon osvajanja BiH, sultan Fatih je 28. maja 1463. godine u mjestu Milodraž kod Fojnice predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH Ahdnamu kojom bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.