Pomozite Sandžaku kao što ste Kosovu

0
13

Južni Sandžak – Zajednica sandžačke dijaspore (ZSD) tražit će od međunarodne zajednice da utiče na vlast u Srbiji i Crnoj Gori da prestane sa “manipulacijama i presijama nad Bošnjacima Sandžaka”, ističući da se pitanje autonomije Sandžaka mora riješiti.

Organizacija koja okuplja dio bošnjačke dijaspore u Evropi, kako se navodi u saopštenju dostavljenom “Vijestima”, podržava inicijativu Narodnog vijeća Sandžaka (NVS) kojom se traži uspostavljanje autonomije za Sandžak. Obnavljanje NVS najavljeno je početkom avgusta u Novom Pazaru, a kao jedan od glavnih ciljeva istaknuto je proglašenje autonomije cjelovitog Sandžaka, što znači i dijela koji pripada Crnoj Gori. Takvu ideju odbacila je većina političara u Crnoj Gori, ističući da je to pitanje završeno nakon referenduma o državnosti Crne Gore.

„Nijedan Bošnjak koji se nalazi izvan svog Sandžaka ne može ostati ravnodušan na posljednju presiju beogradskog i podgoričkog režima izraženu preko medija i policije prema Bošnjacima u crnogorskom i srbijanskom dijelu Sandžaka… Ističemo da su Bošnjaci Sandžaka miroljubivi narod, koji njeguje demokratski duh i multinacionalni i multikulturni suživot i kao takvi zaslužuju svoju autonomiju. U ostvarenju tog svog prava očekuje se kako razumijevanje srbijanskog i crnogorskog režima tako i podrška i zaštita međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik ZDS Edin Salković.

On je istakao da zvanični Beograd i Podgorica vode medijsku harangu protiv pokretača projekta autonomnog Sandžaka, pojašnjavajući da su se tome pridružili i političari koji predstavljaju Muslimane i Bošnjake. Crnogorski režim, tvrdi on, uspio je preko bošnjačkih političara i poslanika da stavi Bošnjački savjet pod svoju kontrolu, marginalizuje bošnjačku populaciju i pretvori je u bezličnu masu.
“Jasno je da se ne radi o nikakvoj relanoj politici već o favoriziranju ličnih interesa u odnosu na interese svih Bošnjaka i interesa Sandžaka”, upozorio je on.

Salković smatra da je u Sandžaku velika podrška projektu autonomije, ističući da će se građani tog regiona za svoja prava boriti demokratskim putem. On smatra da bi međunarodna zajednica trebalo da se uključi u rješavanje pitanja Sandžaka, podsjećajući da je Kosovo postalo nezavisno zahvaljujući direktnoj intervenciji međunarodne zajednice.

“To očigledno nije bila dovoljno jasna opomena srbijanskom režimu da se ne može poigravati sa elementarnim pravima svojih građana, da ne mogu nesrpsko stanovništvo sputavati u ostvarivanju svojih nacionalnih prava. Sandžak kao prekogranična evropska regija koja ima daleko bolje političke i kulturne predispozicije od autonomne oblasti Vojvodine, još uvijek mora da se bori za ostvarenje tog svog historijskog prava”, istakao je on.

Izvor: Vijesti.me, Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.