Pomalo podijeljen „brend“

0
7

Novi Pazar – Osnovnim i srednjim obrazovanjem obuhvaćeno je oko 16 hiljada đaka – 12.000 u osnovnim i oko četiri hiljade u srednjim školama. Na evidenciji nezaposlenih, opet, je najviše mladih. Skoro hiljadu sa fakultetskim diplomama čeka zaposlenje. Ima Novi Pazar zlatne atletičarke i atletičare, karatiste i kik-boksere, okosnice državne reprezentacije. Manjkaju školski prostori, posao, više kulturnih i sportskih manifestacija.

Zbog velikog broja mladih, ovdašnji zvaničnici kažu da su brend grada. Ustaljena konstatacija je da su međunacionalni odnosi stabilni, ali se ne propušta prilika da se napomene da, ipak, u gradu postoje mjesta na kojima se okupljaju pripadnici samo jedne nacionalne zajednice – bošnjačke ili srpske. Kao takva mjesta označeni su kafići „mjera društvene kohezije“. O tome se bez uvijanja priča u gradu, ali i komentariše da „na svu sreću ima više zajedničkih mjesta“.

Za one koji žive u centru grada podeljenost ne postoji. Njihova društva su nacionalno mješovita i takva su mjesta na kojima se okupljaju. Levi i desno ili gore i dole od njih su jednonacionalna okupljanja mladih. Oni iz centra su primili k znanju „podele sa periferije“, ali se za njih tvrdi da su im „zamagljene realne slike“. Mladi koji ne prihvataju podele glavne krivce za vidljive podele po nacionalnoj i verskoj osnovi, vide u svakodnevnom „serviranju“ iskrivljenih vrijednosti kojima se manipuliše nacionalnim i verskim identitetima, u pogrešnom tumačenju religije onih koji su naprasno postali vernici, ali i u previše slobodnog vremena koje akumulira nezadovoljstvo koje direktno vodi u podele na „naše“ i „vaše“.

Zajedničko za polovinu stanovnika u Novom Pazaru su njihova mladost, škole, fakulteti, kulturno-umjetnička društva, sportski klubovi…i problemi. Potrebno im je kanalisanje energije ka zajedničkim interesima, ka pretvaranju različitosti u način boljeg međunacionalnog i međureligijskog upoznavanja. Veliki doprinos na razvoju interkulturalnih odnosa, zajedničkog života i rada, zajedničkog rešavanja problema daju nevladine organizacije sa ovog prostora. Aktivnosti su stalne i raznovrsne.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.