Policija sankcioniše zagovaranje Autonomije!

2
12

Rožaje – Direktor Uprave policije Veselin Veljović najavio je juče u Rožajama da će pratiti i eventualno sankcionisati sve one koji zagovaraju ideju autonomije Sandžaka. To je juče naišlo na osudu Bošnjačke stranke, iz koje je poručeno da to doživljava kao direktnu prijetnju.

Na proširenom kolegijumu, kojem su prisustvovali Veljovićevi pomoćnici i načelnici područnih jedinica i ispostava iz svih crnogorskih gradova, kako je saopšteno iz Uprave policije, „pojedinačne izjave i saopštene ideje o navodnoj regionalizaciji, sa bezbjednosnog aspekta, ocijenjene su kao neozbiljne i neodgovorne“.

“Zbog toga ih treba posmatrati kao izolovane slučajeve jer služe isključivo za lične i političke promocije. Uprava policije će shodno zakonskim ovlašćenjima, intenzivno pratiti takva djelovanja, i u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama preduzeti profesionalne aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti”, saopštila je Uprava policije.
Iako je bilo najavljeno da će se obratiti novinarima, ali da neće moći da mu postavljaju pitanja, Veljović to juče u Rožajama nije učinio.
Potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač kazao je juče “Vijestima” da najavu Uprave policije da će „intenzivno pratiti“ i utvrđivati eventualnu odgovornost onih koji zagovaraju regionalizaciju”, doživljava kao “direktnu prijetnju koja sadrži isti onaj političko-policijski vokabular iz devedesetih godina prošlog vijeka”.

“Iz ove izjave bi se mogla razumjeti poruka da Bošnjaci nemaju pravo na političko djelovanje. Direktor Uprave policije na izvjestan način, Bošnjačkoj stranci implicira odustajanje od sopstvenog političkog programa a moju ranije datu izjavu na temu regionalizacije, u tom kontekstu smatra izolovanim slučajem, što bi po njemu trebalo da znači i potencijalno inkriminisanom radnjom”, rekao je Kalač.
Kalač je nedavno javno podržao autonomiju Sandžaka, ukazujući da se ta ideja nalazi i u platformi BS koja je sporazum o regionalizaciji 23. marta 2006. godine potpisala sa Demokratskom partijom socijalista.
“U tom sporazumu Sandžak je jasno definisan kao prekogranična regija i to je bio ključni razlog i garancija Bošnjacima iz Sandžaka da je suverena Crna Gora moguća a da se istovremeno sačuva Sandžak. Bez Sandžaka Bošnjaci nikada ne bi podržali Crnu Goru, a bez toga ona danas ne bi bila ono što jeste”, bile su tada Kalačeve riječi.

Iz DPS-a su potvrdili da se u sporazumu sa BS pominje prekogranična regija, ali su istakli da se to ne može tumačiti kao pristajanje DPS-a na autonomiju Sandžaka. Za sada i BS i DPS odbijaju da javnosti prezentiraju tekst tog sporazuma.
Priča o autonomiji Sandžaka počela je prije oko dva mjeseca u Novom Pazaru, kada su počele pripreme za obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka, čiji programski zadatak je proglašenje autonomije Sandžaka. Predsjednik organizacionog odbora, Džemail Suljević rekao je tada za „Vijesti“ da autonomija Sandžaka ne bi podrazumijevala njegovo otcjepljenje od matičnih država, osim u slučaju da Republika Srpska napusti BiH.

Suljević je pristalica Muamera Zukorlića, glavnog muftije u Srbiji koji je u junu na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće pobijedio dvije protivničke struje koje podržavaju Rasim Ljaić i Sulejman Ugljanin. Zukorlić je nedavno „Vijestima“ kazao da će autonomija Sandžaka biti neminovan društveni proces o kojem bi u interesu stabilnosti dviju država na vrijeme trebalo voditi razgovor sa zvaničnim Beogradom i Podgoricom. On je istakao da se to pitanje treba rješavati u skladu sa najvišim evropskim standardima, a kao primjer naveo Južni Tirol u kojem postoji prekogranična, odnosno dvije autonomije, a nije ugrožen integritet ni Italije ni Austrije.
Osim Bošnjačke stranke, politički predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori iz ostalih stranaka saopštili su da je ideja o autonomiji Sandžaka davno ispričana priča i da su Bošnjaci svoje mišljenje o tome rekli na referendumu, kada su podržali nezavisnost Crne Gore.

Ako će ovako, ne možemo vjerovati institucijama države

Povodom Veljovićevog istupa, potpredsjednik BS-a Hazbija Kalač ocijenio je da “ovakve izjave ne idu u prilog stvaranju povjerenja u institucije sistema Crne Gore” i da ih smatra “krajnje neodgovornim, štetnim i neprofesionalnim, ma sa koje adrese da dolaze”.

“Podsjetio bih još jednom da je BS parlamentarna stranka u vladajućoj koaliciji, i da se, kako stoji u njenom političkom programu, zalaže za rješavanje statusa Sandžaka kao prekogranične regije, sa slobodnim protokom ljudi, roba i kapitala, te održavanja ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih veza stanovnika ove Regije. Ovo je legitimni cilj političke partije koja je najznačajniji reprezent političkih interesa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Ovakav politički cilj je dodatno legitimisan i predreferendumskim sporazumom između DPS-a i BS-a. Kada je legitimitet ovakvog zahtjeva u pitanju, suvišan je svaki drugi komentar”, naglasio je Kalač.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. POCEO JE DA TECE PJESCANI SAHAT DO AUTONOMIJE SANDZAK,OSIM AKO NAS NE NALJUTE OVI “ZULUMCARI” PA KRENEMO U REPUBLIKU SANDZAK…
    SELAM KALACU,I OSTALIM NJEGOVIM PRIMJERIMA KOJI NE PRODADOSE SEBE I SVOJU VJERU ZA KRMECU VECERU(A MUNAFICI CE NA DNU DZEHENNEMA BORAVITI)!!!…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.