Počelo novo suđenje liderima tzv. Herceg Bosne za ratne zločine

0
9

Pred žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas u Hagu počela je sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnijela šesterica bh. Hrvata osuđenih za ratne zločine u BiH i o žalbi tužilaštva.

Bivši predsjednik vlade tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je u maju 2013. osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Suđenje je počelo sa zakašnjenjem, a problem je bio Slobodan Praljak, odnosno njegov mikrofon i slušalice koji nisu radili. Tehničari Haškog suda pokušavaju popraviti kvar. Problem je i sa slušalicama sudije Teodora Merona.

Svih sedam strana u postupku izrazili su žalbe. Sudija Carmel Agius krenuo je s čitanjem funkcija koje su optuženi obavljali tokom rata. 

– Raspravno vijeće utvrdilo je da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bilo ujedinjenje hrvatskog naroda. Cilj je bila dominacija Hrvata putem etničkog čišćenja muslimanskog naroda. Raspravno vijeće osudilo je žalitelje za različita krivična djela: teška kršenja Ženevskih konvencija, protupravno zatvaranje, silovanje, oduzimanje imovine.. koje nije bilo opravdano vojnom nuždom, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela i gradova, uništavanje institucija posvećenih vjeri, zločine protiv čovječnosti, nečovječno djelovanje – nabrojao je, između ostalog, sudija Agius i podsjetio da je Raspravno vijeće zaključilo da su krivi. Podsjetio je da su Praljak i Pušić oslobođeni za zločine silovanja, a svi su oslobođeni za okrutno postupanje vezano za Mostar.

 – Ukupno imamo 146 žalbenih osnova. Optužba traži povećanje njihovih kazni, a odbrana da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice. Praljak traži ponovljeno suđenje – kazao je u uvodu sudija Agius.

Dalje je ukazao kako će se iznositi argumenti i koliko je vremena određeno svakoj strani u postupku. Nakon što jedna strana iznese svoje argumente, druga strana će imati isto vrijeme za odgovor. Danas će dva sata svoju žalbu iznijeti odbrana Jadranka Prlića, a potom Tužilaštvo.

Prlićev advokat Michael G. Karnavas je kazao da i njegov klijent želi dio vremena za usmenu prezentaciju, odnosno da on i optuženi žele podijeliti vrijeme.

– Pročitao sam čitav transkript suđenja i sve dokazne materijale. Pretresno vijeće nije uzelo u obzir sve dokaze. Da jeste, u potpunosti bi me oslobodilo. Pažljivo pročitajte sve dokaze i uzmite u obzir sve dokaze. Na više od 1.000 stranica i 9.000 fusnota pokazuje da su ciljevi Herceg Bosne bili ispravni. To će uskoro izaći u izdanju Akademije i umjetnosti BiH – kazao je Prlić. 

Prlić je zatražio da se prikaže karta BiH na kojoj se vidi da su predstavnici većina općina 1993. godine tražili udruživanje u Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. Tužilac Daglas Stringer se tome usprotivio. Sudija je to dozvolio.

– Vijeće je propustilo uzeti u obzir na stotine citata iz transkripata hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. On je podupirao nezavisnost BiH, protivio se podjeli BiH, pripojenju Hercegovine Hrvatskoj što mu nudi Alija Izetbegović. Vijeće je zanemarilo i na hiljade dokumenata u kojima se vidi da je Tuđman nudio pomoć Muslimanima – kazao je Prlić.

Izvor: Faktor


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Počelo novo suđenje liderima tzv. Herceg Bosne za ratne zločine


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.