Pljevlja: Uvodi se stanje ugroženosti?

0
12

Pljevlja smog.jpg

Pljevlja – Skupština Crne Gore preporučiće opštini Pljevlja da, zbog zagađenosti vazduha, razmotri mogućnost primjene Zakona o životnoj sredini i uvođenja stanja ugroženosti.

To se navodi u zaključcima sa sjednice Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje o ekološkoj situaciji u Pljevljima, koje će do kraja sedmice usvojiti crnogorski parlament.

Vlada treba da donese plan zaštite sa mjerama sanacije ekološkog stanja u Pljevljima i izvijesti Skupšinu o realizaciji mjera smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu i analizira monitoring svih segmenata

“Skupština poziva Upravu za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor svih registrovanih zagadivača u opštini, u cilju zaštite zdravlja gradana i životne sredine”, kaže se u zaključcima.

Na sjednici Odbora, 18. decembra, predstavnici državnih institucija su saopštili da prema podacima o srednjim dnevnim dozvoljenim koncentracijama zagađujućih materija, trenutno stanje u Pljevljima nije gore u odnosu na prethodne godine.

“Najveći uticaj na kvalitet vazduha tokom zimskih mjeseci imaju individualna ložišta i meteorološke prilike, uz kumulativno dejstvo konstantnih emisija iz industrije i saobraćaja. Trenutno stanje znatno zavisi od pojave temperaturnih inverzija, uz visok atmosferski pritisak i stabilnu atmosferu, što dovodi do koncentrisanja zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere”, rečeno je na sjednici Odbora.

Ocijenjeno je da Termoelektrana Pljevlja nije glavni uzročnik aerozagađenja, što potvrđuju rezultati mjerenja koja su izvršena u periodu kada, zbog pripreme za zimsku sezonu, nije radila.

Pored mjera za smanjenje zagađenja uzrokovana saobraćajem, ključna mjera koja bi doprinijela unaprjeđenju kvaliteta vazduha, kako se navodi, je toplifikacija opštine, što je i predvideno Nacionalnom strategijom upravljanja kvalitetom vazduha za period 2013-2016. godina.

U raspravi na sjednici Odbora je saopšteno da su zagadivači i rudnik uglja i termoelektrana, a ne samo individualna ložišta, kao i da lokalna samoprava ne može samostalno da sanira posljedice dramatičnog stanja životne sredine u Pljevljima.

“Predloženo je da Odbor uputi Skupštini zaključke u kojima se zahtijeva od Vlade da sprovede konkretne mjere i aktivnosti i da se izmijeni tekući i kapitalni dio Predloga Budžeta za 2015. godinu i predvide sredstva za rješavanje vodosnabdijevanja grada i početak realizacije projekta toplifikacije”, kaže se u Izvještaju Odbora.

Navodi se da su na sjednici Odbora “iznijeta mišljenja da je izostala blagovremena i pravilna reakcija nadležnih organa i da Vlada mora promijeniti odnos prema Pljevljima, jer građani nijesu imali koristi od mnogobrojnih strateških dokumenata za čiju su realizaciju potreba značajna finansijska sredstva”.

(mondo)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.