Pljevlja: Opština nema 140 hiljada evra za kvalitet vode?

0
13

Pljevlja – Za rekonstrukciju vodovoda potrebno 10,2 miliona evra

Da bi gubici na vodovodnoj mreži bili svedeni na minimum i da bi konačno imali čistu vodu, na osnovu dva projekta JP „Vodovod“ – potrebno je blizu 10,2 miliona evra, dok bi ulaganje od svega 140 hiljade evra značajno popravilo kvalitet vode.

Naime, za prvu fazu projekta izgradnje glavnog dovoda sirove vode Potpeć-Pliješ sa povratnim cjevovodom, odnosno sanaciju kaptažnih građevina i objekata na glavnom dovodniku sirove vode do postrojenja Pliješ, i zamjenu dotrajalih zatvarača, vazdušnih ventila potrebno je 193.000 evra, a do sada je realizovan dio radova u iznosu oko 55.000 evra. Budžetom za 2013. godinu zbog nedostatka sredstava za nastavak radova iz ove faze predviđeno oko 36.000 evra.

-Cjelokupna realizacija ove faze izuzetno bi poboljšala stanje i povećala količine pijaće kvalitetne vode, a opština, „Vodovod“ i Vlada mogli bi da traže partnera za realizaciju preostale dvije faze za koje su potrebna mnogo veća sredstva i duži rok za realizaciju – navodi Milan Lekić, direktor „Vodovoda“.

Za projekat je potrebno oko 5 milon evra, a preostale dvije faze, glavni dovodnik i povratni cjevovod koštali bi oko 4,8 miliona evra.

Iz „Vodovoda“ kažu da da je voda sa izvorišta Odžak visokokvalitetna sa fizičko-hemijskim osobinama i visokim stepenom bakteriološke ispravnosti, međutim zbog dotrajalosti sistema i neulaganja sada se permanentno koristi jezerska voda sa akumulacije Otilovići koja je desetak puta lošijeg kvaliteta od izvorske iz Odžaka, a postrojenje je projektovano isključivo za preradu jezerske vode.

Prema idejnom projektu za rekonstrukciju distributivnog sistema gradskog vodovoda i rekonstrukciju fabrike vode „Pliješ“ potrebno je oko 5miliona evra. Predviđeno je da se rekonstrukcija i nadogradnja distributivnog cjevovoda odvija u dvije faze: za prvu fazu, odnosno prioritetne intervencije  potrebno je 1,017 miliona evra, dok je za drugu fazu (do 2030. godine) potrebno oko 2,155 miliona evra. Rekonstrukcija fabrike „Pliješ“ i sanacija „Breznice“ shodno idejnom projektu koštala bi oko 1,968 miliona evra.

Kvalitet vode jedan je od najvećih problema u našoj opštini. Deset miliona evra nije mala cifra, ali ipak ni približna predizbornim ocjenama političara koji su baratali sa cifrom od 21 milion evra.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.