Pljevlja: Izlila se Ćehotina i poplavila dio Ševara i Židovića

0
39

Pljevlja – Mještani krive upravu Termoelektrane

Drugi put ove godine imanja naših sugrađana u Ševarima i Židovićima  su poplavljena. Ajanovići Najil o Hakija tvrde da je i ovaj put uzrok ljudski faktor odnosno Termoelektrana Pljevlja. Više od pet hektara Nailovog imanja bilo je jutros pod vodom koja je uništila sve zasade. I štala osvanula u vodi pa je stoka  utovarnom kašikom iz štale prevožena na suvi dio imanja. U vrtu Hakije Ajanović, po njegovim riječima, dubina vode bila je oko 40 santimetara. U Zidovićima  kod pekare “Žitoprodukta” bio je poplavljen put koja vodi prema Šulima a više hektara vrtova bilo je pod vodom. Mještani su bili revoltirani i za sve su okrivljivali “Elektrprivredu”, odnosno TE Pljevlja, jer tvrde da je zbog visoke akumulacije voda neplanski puštena iz jezera,  u Otilovićima.

Mještani poplavljenog dijela Ševara i Židovića razgovarali su sa čelnicima opštine o problemima koje, kako su istakli, trpe od izgradnje brane za potrebe Termoelektrane.

Tokom sastanka je konstatovano da je pričinjena velika materijalna šteta čije će se stvarne razmjere znati tek po povlačenju izlivene vode u korito i procjene stručne komisije.

Bilo je razgovora i o projektima koje opština i međunarodne institucije finansiraju u ovom dijelu Pljevalja uz zaključak da bi trebalo nastaviti projekat regulacije korita Ćehotine na cijeloj trasi, od uliva Breznice i Vezišnice do lokacije na kojoj bi se gradilo postrojenje

S tim u vezi lokalna uprava će pokušati postići dogovor sa mještanima oko eksproprijacije i istovremeno u partnerstvu sa resornim ministartsvima pokušati iznaći način obezbjeđenja sredstava za nastavak realizacije ovog projekta.

Iz EPCG odbacuju krivicu za poplavu

Netačna  je konstatacija da je termoelektrana Pljevlja ispustila vodu iz akumulacije i tako  izazvala  plavljenje  nizvodnog područja rijeke Ćehotine. Naime, uslijed velikog dotoka voda sa strane, kao i same rijeke Ćehotine, u  akumulaciju, došlo je do njenog prelivanja preko slobodnog preliva, tako da razlog plavljenja nije  ispuštanje vode iz akumulacije Termoelektrane. Akumulacija Termoelektrane ne služi za regulisanje toka rijeke Ćehotine, EPCG je odgovorna za regulisanje stanja toka rijeke u minimumu (održanje biološkog minimuma), ali ne i kada je u maksimumu. Zbog toga, EPCG ne može biti odgovorna za  plavljenja nizvodnih područja, a razlog treba tražiti u neregulisanom koritu rijeke Ćehotine, kaže se u saopštenju EPCG

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.