25. Septembar 2018

Histerija kojoj smo bili svjedoci povdom restauracije Arap džamije, dirigovana iz vlasti SDP-SDA koalicije polahko prolazi, dok razumni ljudi razumno razmišljaju i razumno postavljaju pitanja:

“Šta je to SDP-SDA koalicija obnovima i sačuvala od bošnjačkih kulturnih spomenika za 28 godina? Jedna jedina starinska građevina koja čuva uspomenu na našu hisotoriju?”

Ne samo da za 28 godina svoje vlasti, u kojoj je potrošeno preko milijardu eura, nije ništa uloženo u bošnjačku kulturno baštinu, nego je ono što je postojalo namjerno ili nenamjerno uništavano.

Smailbegovića han bio je važno svratište na čuvenom Carigradskom putu koji je preko Novog Pazara povezivao današnji Istanbul sa Dubrovnikom. Umorni trgovci odmarali su svoje karavane u ovom hanu, a u obližnjem Isa-begovom hamamu kupali su se, relaksirali uz orijentalnu muziku i ugovarali nove poslove.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić rekla je 2014. prilikom obilaska zgrašita da bi grad Novi Pazar trebalo da izvrši rekonstrukciju Smailbegović hana. Ukoliko gradska uprava nema novca za to, pomogla bi i država, samo da na tom mjestu više ne stoji ruševina”, rekla je Andrićeva.

Građani Novog Pazara se sa pravom pitaju: “Zašto se ne obnavlja Smailebogeovića han? Gdje su stručnjaci lokalne samouprave koji su tražili da Arap džamija pređe u njihove ruke, jer navodno imaju stručnjake koji znaju da je restauriraju ekspertski?

Preko puta nekadašnjeg Smailbegovića hana nalazi se jedan od bedema, ostataka gradske tvrđava koji prijeti da se uruši. Ironično je da je na njemu smještena diskoteka i da su životi omladine ugroženi. Vlast u Novom Pazaru ništa ne čini ni po tom pitanju. U kojem pravcu će ići pitanje zaštite bošnjačke kulturne baštine u Sandžaku, bit će jasnije nakon izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles