Pismo Europskoj komisiji za proširenje i susjedsku politiku

1
32

Sjeverni Sandžak – Zajedničko pismo manjinskih stranaka Europskoj komisiji za proširenje i susjedsku politiku:

Europski komesar za proširenje i susedsku politiku
Štefan Füle
200, Rue de la Loi
B – 1049 Brussels (Belgium)
Poštovani gospodine Komesaru,

U ovom presudnom trenutku za demokratiju, vladavinu prava , poštivanje ljudskih i manjinskih prava, ekonomski prosperitet i budućnost svih nas i naše dece, neophodna je pomoć Srbiji, u vidu  dobijenja  pozitivnog odgovara o statusu kandidata Srbije za članstvo u Europskoj uniji. Smatramo da je uloga komisije  jedna od ključnih u donošenju pozitivnog rešenja, te Vas molimo da založite svoj autoritet i doprinesete da svi građani Srbije imaju jasnu i pozitivnu budućnost u ujedninjenoj Europi.

Najveći deo pripadnika nacionalnih zajednica u Srbiji se nada brzom uključenju Srbije u EU, odnosno bržem prilagođavanju zakonadavstva  i ostalim regulativama EU, boljem odnosu vlasti u Srbiji prema nacionalnim zajednicama, te uspostavljanju bolje komunikacije sa svojim matičnim narodima , čije su države već članovi EU ili će u bliskoj budućnosti postati. Time bi se u znatnoj meri poboljšalo razumevanje vlasti prema potrebama očuvanja identiteta i kulture  pripadnika nacionalnih zajednica što u sadašnjem trenutku  nije na najbolji način rešeno.

Dobijanje  pozitivnog odgovora u procesu približavanja Srbije Europskoj Uniji , imao bi znatan utiacaj i na neophodan proces reformi usmerenih ka postizanju neophodnog nivoa usklađenosti sa kriterijumima članstva, uključujući i doslednu primenu usvojenih zakona, s posebnim akcentom na vladavinu zakona. Smatramo da odluke Saveta ministara EU , prema kojima bi Srbija u ovom procesu trebala naročitu pažnju da obrati na nediskriminativni odnos prema nacionalnim zajednicama, su jedini ispravni put ka uspostavljanju višeg stepena poštovanja  prava nacionalnih zajednica u Srbiji.

Smatramo da će pozitivan signal za približavanje Srbije ka EU , biti od velikog značaja sa smirivanje političkih i etničkih tenzija koje već dve decenije opterećuju sve građane na prostorima bivše Jugoslavije a najviše pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica, čija se populacija u tom periodu smanjila za više od 20% .

Uvaženi, nadamo se da će Vaša odluka  doprineti dugo očekivanom, novom, stabilnom i prosperitetnom , europskom putu Srbije, koga svi mi dole potpisani u potpunosti podržavamo

S poštovanjem

Novi Sad, 7. decembra 2011 g.

Emir Elfić

Predsednik

Bošnjačka demokrtaska zajednica

Ágoston András

Predsednik

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara

Dragan Veljkovski

Predsednik

Demokratska partija Makedonaca

Đorđe Čović

Predsednik

Demokratska zajednica Hrvata

Rácz Szabó László

Predsednik

Građanski savez Mađara

Srđan Šajin

Predsednik

Romska partija

Jan Paul

Predsednik

Slovačka stranka

Izvor: BDZ.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. ZA SVOJA PRAVA SE MORAMO SAMI IZBORITI,,JER OVDE NEMA DRZAVE,KOJA BI MOGLA UCI U ,,EVROPU,,NEMA DRZAVNIKA KOJI BI IMAO SRCA DA KAZE NARODU ISTINU, -KOSOVO JE MILOSEVIC IZGUBIO,,,GOTOVO JE,,MI GA SADA NEMOZEMO POVRATITI I DA SE OKANU CORAVA POSLA I DOZOVU PAMETI DA SEDNU SA SVIM NARODIMA U SRBIJI I DOGOVORE SVE STO JE NEOPHODNO ZA CIVILIZOVANI ZIVOT,,VISE NEBI BILO PROBLEMA NI MANJINAMA NI SRBIJI KAO DRZAVI…ALI OVI HOCE -SRBIJU DO TOKIJA -PA CE IM EVROPA OTVORITI VRATA KADA STIGNU DO BEOGRADSKOG PASALUKA,,PA SADA NAPRED SRBIJO RESAVAJ SVOJE PROBLEME….

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.