Petnjica: Alisa Ećo pobijedila u još jednoj rundi protiv Kalača

2
15

alisa-eco-pobijedila-jos-jednoj-rundi-protiv-kalaca-slika-336503Petnjica – Upravni sud presudio je u korist Alise Ećo, bivše službenice Opštine Rožaje, koja je nezakonito otpuštena poslije 12 godina radnog staža koji je, kao građevinski inžinjer, provela u Sekretarijatu za urbanizam i uređenje prostora. Ona je ranije “Vijestima“ tvrdila da bez posla nije ostala zbog nerada, već zbog političkog obračuna sa njenim suprugom Nusretom Ećom koji se, dok je bio u DPS-u suprotstavljao, gradonačelniku Nusretu Kalaču.

“Kalač je cijelu našu porodicu podvrgao žestokoj odmazdi, što je rezultiralo, između ostalog i mojim otkazom. Od kada je moj suprug prije šest godina napustio DPS cijela naša porodica je izložena raznim vrstama nezakonitih i nečasnih pritisaka od predsjednika Opštine, što je inače njemu svojstveno“, tvrdila je Ećo.

Ećo je u januaru 2007. godine od starješine Sekretarijata za urbanizam dobila rješenje da ne dolazi na posao dok se ne izvrši konačan raspored službenika. U tom periodu joj je i fizički bio zabranjen ulazak u zgradu Opštine, iako je Upravni sud 2007. godine donio odluku da bude vraćena na radno mjesto. Umjesto toga je dobila otkaz, pa je podnijela novu tužbu Upravnom sudu.

Taj sud je, novim rješenjem ukinuo rješenje Komisije za žalbe Opštine Rožaje po kojem Ećo prestaje radni odnos “po sili zakona usljed isteka vremena u kojem je tužilja bila na raspolaganju i nemogućnosti raspoređivanja u bilo kojem organu lokalne uprave.“ Ećo je to rješenje pobila zbog „nepravilno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i bitne povrede pravila postupka“.

Povreda pravila upravnog postupka

Upravni sud je utvrdio i da je lokalna uprava počinila bitnu povredu pravila upravnog postupka, te da se donosilac rješenja o prestanku radnog odnosa službenice Ećo nije pozvao ni na jedan zakonski propis koji mu daje ovlašćenje za takvo postupanje.

„Zakon o državnim službenicima i namještenicima ne daje ovlaštenja starješini organa da na navedeni način zabranjuje tužilji dolazak na posao i ne poznaje status neraspoređenog službenika i namještenika“, stoji u obrazloženju presude u kojem se Opštini Rožaje nalaže da u ponovnom postupku otkloni nepravilnosti i nejasnoće i donese novo zakonito rješenje.

Ećo je juče rekla da se nada da će nadležni u lokalnoj upravi ispoštovati presudu “što im je i zakonska obaveza“, te da će je vratiti na posao, bez kojeg je ostala na nezakonit način: “U suprotnom ću biti prinuđena za dodatnu sudsku zaštitu i novom tužbom ću tražiti naknadu materijalne i nematerijalne štete koja mi je nanijeta“.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.