Pešter čeka farmere Evrope

1
63

439909_081818c1_f

Sjenica, Tutin – Kad su nedavno, u želji da pospeše razvoj stočarstva na Pešteru i poboljšaju plasman svojih proizvoda na prostoru bivše Jugoslavije i u Evropi, u Karajukića Bunarima formirali Zemljoradničku zadrugu Pešterska visoravan, najugledniji farmeri iz ovog dijela Srbije jednoglasno su za predsjednika svoje skupštine izabrali Ekrema Lekića, biznismena iz Sarajeva, koji je uprkos brojnim obavezama u firmama koje vodi i udruženju Sandžaklija u Sarajevu, čiji je odnedavno predsjednik, rado pristao da pomogne svojima u rodnom kraju.

– Rođen sam u selu Dolići, blizu Karajukića Bunara, studirao sam i ostao u Sarajevu, veći dio života proveo sam u Bosni, poslovi su me vodili svuda po svetu, ali kad god bih dobio priliku, trudio sam se da dođem na Pešter, da se vidim sa mojim Peštercima, da čujem šta ih boli i da, ako mogu, pomognem. Čim su me pozvali da dođem u Karajukića Bunare i pomognem u osnivanju zadruge i oživljavanja stočarstva rado sam se odazvao pozivu – kaže Lekić i dodaje:

 Od studentskih dana znam da je Pešter raj za stočarstvo i nepresušni rudnik zdrave hrane koji se, nažalost, ne koristi ni 10 odsto.

Stalno me je mučilo to saznanje, bilo je i ranije pokušaja da napravimo nešto ozbiljnije, ali nije išlo, nadam se da će zadruga Pešterska visoravan biti bolje sreće. Što se mene tiče, iskoristit ću sve veze koje imam po Evropi, angažovaću sve ugledne Pešterce i Sandžaklije u Bosni i širom sveta da znanjem, ulaganjima i vezama pomognemo ovdašnjim stočarima. Već sam uspostavio kontakte u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Holandiji…

– Cilj nam je da najpre omasovimo stočni fond, a da potom proizvodnju sjeničkog sira, pešterskog jagnjeta, pršute, mese, ovčavine(paprike u pavlaci), zdravu hranu iz netaknute prirode ponudimo Evropi, Rusiji i arapskom svetu koji je naša velika izvozna šansa. Planiramo da na Pešter dovedemo strance, da se i oni ovde oprobaju u proizvodnji zdrave hrane, da ulože novac u velika stada, mlekare, klanice i prerađivačke kapacitete…

– Želimo da uspješni Pešterci, kojih je više desetina hiljada po belom svetu, ulažu svoj novac u rodni kraj i stočarstvo i da jednoga dana postanemo Švajcarska ili Australija – ističe Lekić i podsjeća da će svi ovi planovi ostati mrtvo slovo ako se u njihovu realizaciju ne uključi i Vlada Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu rekao da će poljoprivreda biti prioritet Vlade Srbije. Nameravamo da ga uskoro posetimo i zamolimo da dođe na Pešter, da se lično uveri s kakvim neiskorišćenim potencijalom raspolažemo. Vjerujemo da će nas razumjeti i da će nam pomoći – naglašava ovaj biznismen i zaljubljenik u rodni kraj.

Ništa bez nauke

Ekrem Lekić kaže da samo u Bosni živi i radi 60 ili 70 doktora nauka i 50 magistara koji su poreklom iz Sandžaka, mahom s Peštera. Mnogi od njih mogli bi svojim znanjem i iskustvom, sticanim širom sveta, da pomognu rodnom kraju, a mnogi su izrazili spremnost i da potpuno besplatno savjetima i projektima pomognu ZZ Pešterska visoravan i pešterskim farmerima.

(vesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.