Parlament Australije usvojio Rezoluciju o Srebrenici

0
11

Australija – Današnji dan, četvrtak 16. februar, ući će u historiju Australije, a posebno bh zajednice u Australiji. Danas je Parlament Australije usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

Ovom rezolucijom se potvrđuje odluka Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici jula 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene enklave Srebrenica. koja je bila pod zaštitom UN vojnika.

Ovom rezolucijom se potvrđuje da su ubistva nedužnih bošnjačkih civila počinili pripadnici Vojske RS na čelu sa generalom Ratkom Mladićem.

Usvajanjem ove rezolucije Australija se pridružila zemljama Evropske unije, Kanade i SAD-a koje su već ranije usvojile ovu rezoluciju i tim činom ne dozvoljavaju da se zaboravi ovaj najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Usvajanjem ove rezolucije Australija je potvrdila svoj status jedne od najdemokratskijih i najslobodnijih država u svijetu, koja neće dozvoliti da se sjećanje na 11. juli 1995. godine izbriše iz naših sjećanja i ovom rezolucijom Australija želi da sačuva spomen na sve nedužno stradale osobe i da se nikad i nikome ovako nešto ne ponovi.

Današnji čin usvajanja rezolucije bio je samo posljednja karika u dvogodišnjim diplomatskim aktivnostima i lobiranjima koja je pokrenulo i vodilo Vijeće bh organizacija Australije.

Ovom prilikom Vijeće bh organizacija Australije se zahvaljuje svim osobama od Bosne i Hercegovine, Kanade, SAD-a do Australije koje su pomogle da se usvoji ova rezolucija.

Posebnu zahvalu i ogromno priznanje Vijeće bh organizacija Australije upućuje Ambasadoru BiH u Canberri dr Damiru Arnautu, koji je osim diplomatskog lobiranja i pomaganja da rezolucija uđe u raspravu u Parlament, učinio velike napore u vezi pripreme teksta rezolucije koju je upravo dr Arnaut kao ugledni i svjetski priznati pravnik finalizirao i dao joj završni pečat. Ovom prilikom Vijeće bh organizacija Australije čestita našem ambasadoru dr Arnautu na kompletnoj podršci u svezi sa svim aktivnostima oko pripreme i usvajanja Rezolucije i neka ovo bude primjer svim drugim bh diplomatama kako i na koji način treba da brane i zastupaju interese naše domovine Bosne i Hercegovine.

Također se želimo zahvaliti poslanicima Parlamenta Australije koji su učinili najveće napore da Rezolucija o Srebrenici uđe u raspravu u Parlament i da bude usvojena danas. Među njima posebno treba istači zastupnika Laburističke stranke za Port Melbourne (Victoria) Michaela Danbya, zatim zastupnika Laburističke stranke za Moreton (Queensland) Grahama Perreta, kao i zastupnika Laburističke stranke za Chifley (NSW) Eda Husica.

U ime bosanskohercegovačke dijaspore specijalno priznanje i zahvalnost idu na adresu Hon. Ed Husica, BiH građanina godine 2010. u Australiji, kojeg smatramo najznačajnijim ambasadorom za istinu o BiH u svijetu. Neka nam svima Hon. Ed Husic služi kao primjer pravog zastupnika naroda, istine i pravde, neka njegovo djelo bude primjer za političare u BH kako trebaju raditi za BiH i za svoj narod.

Senada Softić-Telalović

Predsjednica Vijeća bh organizacija Australije

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.