Otvoreno pismo vladiki Irineju Buloviću

74
6

9d3d6c3e828aab34aeef54110161548d181c78e25a0291598ffa220931d88b53

Novi Pazar – Potaknut Vašim pismom, tj. reakcijom na saopćenje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, nakon održane sjednice u kojem je najoštrije osuđeno ugrožavanje projekta islamske vjeronauke, koje je aktuelno skoro osam godina, a rezultiralo je protjerivanjem svih vjeroučitelja sa liste jedine, sa aspekta vjere i tradicije, legalne i legitimne tradicionalne Islamske zajednice u Srbiji, želim Vam kazati da je Mešihat najviši izvršni organ Islamske zajednice kojeg čine izabrani predstavnici muslimana u državi Srbiji, koje je izabrao narod, te koji ima svog demokratski i legalno izabranog predsjednika, što je svima u ovoj državi općepoznata stvar, tako da se saopćenja i proglasi Mešihata nemaju potrebu potpisivati, jer predstavljaju opći stav usaglašen na ovom organu, iza kojeg stoje svi članovi na čelu sa predsjednikom.

Neko sam ko Vas dosta dobro poznaje, jer sam bio u prilici od momenta uvođenja vjeronauke, zapravo, čak i malo prije, od kako je potekla inicijativa za vraćanje vjeronauke u školski sistem Republike Srbije, pa sve do negdje 2008. godine, u svojstvu koordinatora za islamsku vjeronauku, prisustvovati sastancima predstavnika tradicionalnih vjerskih zajednica, kasnije Komisije za vjeronauku, među kojima ste bili i Vi, nezaobilazno i nezamjenljivo, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve i neko ko nije krio ambiciju da usmjerava, predlaže, daje završnu riječ, tj. upravlja ovim tijelom, čak i onda kada je na njenom čelu bio Vaš prethodnik, kojeg ste zamijenili, te ste i de jure i de facto potvrdili svoju ambiciju da budete glavni.

Posebno mi je bio zanimljiv i simptomatičan Vaš tihi glas u obraćanju, iako ste prilično krupan čovjek, kojeg su teško mogli čuti svi članovi Komisije, a obično ste sjedili odmah pored predsjednika Komisije i predstavnika ministarstava prosvjete i vjera, što je Vama vjerovatno bilo dovoljno, jer je bilo bitno da oni čuju, a drugi Vam nisu bili važni, ponižavajući ih na taj način, kao i povremeni, ali ipak redovni vicevi o Muju, Sulji, Fati itd., te ismijavanja na račun najvećim ordenom odlikovanog, najstarijeg predstavnika dinastije Jusufspahića iz Bajrakli džamije, koji je na početku povremeno prisustvovao sjednicama, koja meni nimalo nisu bila smiješna, jer sam u tome vidio Vašu želju da pokazujete svoju superiornost, pamet, dominaciju nad drugima, ali ste nekada izvlačili i deblji kraj, poput one kada Vam je poglavica pomenute dinastije, na Vaše žaljenje njega „što nikada nije probao vino, koliko je ukusno (jer je u islamu zabranjeno)“, odgovorio u istom tonu da mu je žao što „Vaši i njegovi sinovi neće biti dobri prijatelji, kao što ste vas dvojica (jer se ne ženite i nemate djece)“!

Poštovani vladiko, nema potrebe da se skrivate ili stidite što ste glavna faca kada je u pitanju projekat vjeronauke od samog početka, i ne samo to, već što ste najdominantniji vladika u SPC, najpismeniji, najnačitaniji… Trebate se time ponositi.

Istina, nije Vam pošlo za rukom da dođete na njeno čelo, iako ste to htjeli, pa su Vas omeli neki kolege koji dominiraju u drugom, Vama suprotstavljenom taboru SPC, među kojima je još jedan veoma mudar, ambiciozan vladika čije ime na želim spominjati, jer on nije tema i sa njim ovo pismo Vama lično nema veze, ali trebate biti strpljivi jer možda će doći vaših pet minuta, mada iskren da budem, mislim da neće, jer ideologija koju gajite i kojoj pripadate je propala ili je u fazi propadanja, a Vi se niste u stanju adaptirati novoj, jer ste vjerni staroj!

Nemate  potrebe skrivati, negirati, niti se stidjeti da ste Vi krojili i krojite kapu ministarstvima i Vladi po pitanju odnosa prema Islamskoj zajednici, vjeronauke, posebno one koja se tiče SPC, na koju Vi lično imate ekskluzivno pravo, i islamske koju ste uspjeli oteti od zvaničnih i legalnih predstavnika i predati je onima, Vama poslušnima, kućnim ljubimcima, i ne samo to, već i po pitanju medija, gdje ste imali glavnu ulogu, jer je vaš učenik, a sada jedan od vladika SPC, čiji odnos prema nama je bio fer i korektan, bio predsjednik RRA, tj. vodio ključnu riječ po pitanju medija u Srbiji, gdje je svakom bio dostupan javni servis, pod uslovom da Vama lično poljubi ruku, to jest iskaže poslušnost i lojalnost.

Vi lično znate vladiko da oni koje Vi nazivate „nezvanim ili samopozvanim padobrancima“ Vama lično su bili prihvatljivi zvanični predstavnici Islamske zajednice i bili glavni pobornici da se vjeronauka vrati u školski sistem R. Srbije, valjali su i bili prihvatljivi sedam-osam godina, dolazili na sastanke Komisije za vjeronauku i Vi njima dolazili u goste, jer je bila praksa da se sastanci održavaju u centralama ili na prostoru svih tradicionalnih vjerskih zajednica, ali ste ih zbog neposlušnosti i nakon što su odbili Vašu ponudu, o kojoj ne bih sada, htjeli kazniti, odbaciti, izbaciti iz Komisije, vjerujući da neće preživjeti pad, ali gle čuda, oni su preživjeli, djeluju, razvijaju se, unapređuju svoj rad. Možda nas zato i nazivate „padobrancima“ jer smo preživjeli Vaše izbacivanje, po Vama pad, koji se nije mogao preživjeti, osim ako nismo opremljeni kvalitetnom opremom za preživljavanje nakon izbacivanja iz Vašeg aviona koji visoko leti.

To nije lijepo, niti kulturno sa Vaše strane, to je uvreda na račun onih kojima trebate reći hvala za mnogo stvari, a posebno za uspješnu realizaciju projekta vjeronauke, mir i dobre odnose na prostoru Sandžaka i još mnogo toga, ali jeste iskreno i ja Vam se zahvaljujem zbog toga.

Vaše reagovanje sam razumio kao vapaj, nezadovoljstvo i paniku zbog ugroženosti i propadanja vlastite ideologije, projekta rušenja Islamske zajednice, rasula u redovima Vaših kućnih ljubimaca, čitaj dvorskih luda, tzv. predstavnika Rijaseta srbijanskog, koji je, kao što vidite, na izdisaju i održava se vještački, na aparatima, Vašim aparatima, jer im kroz vjeronauku pumpate kiseonik, čitaj – po neki dinar, kako ne bi izdahnuli.

Takođe ga vidim kao Vaše lično razočarenje u predstavnike vlasti jer nisu nastavili brutalni odnos prema Islamskoj zajednici kakav je bio svojstven onima koji su Vam bili bliži i poslušniji, Koštunica i Tadić, i nisu dozvolili da se završe pogubni projekti za demokratiju i budućnost ove države, koje ste sa prethodnicima započeli, a sami znate šta sve konkretno.

Želite vladiko da izazovete našu reakciju i napade na ministarstva prosvjete i pravde, a Vi se iz hladovine i udobne fotelje smijete i divite svojoj pameti i lukavstvu, zadovoljno trljajući dlanove, misleći da smo naivni i da ne znamo koliki uticaj imate na njihove odluke koje se nas tiču, koje Vi lično donosite i njima proslijedite na potpisivanje, tvrdeći da je to najbolje moguće, jedino ispravno, najbolje za državu i njene interese.

Znamo vladiko ko je Vaša desna ruka u Ministarstvu prosvjete, nakon što ste je dobro upoznali i iškolovali u Ministarstvu vjera, prebacili ste je na vrijeme u Ministarstvo prosvjete, da nekim slučajem neki ministar ne pogriješi u stvarima koje se nas tiču, posebno u vjeronauci, ali ne želim spominjati njeno ime, jer ipak ona samo radi svoj posao za koji je dobro plaćena!

Znate Vi vladiko da mi nismo ni padobranci, ni Indijanci, ni kriminalci, ni falsifikatori potpisa, ni prekršioci zakona, a ni nepismeni, ni naivni ni glupi, ni tupi, već vrlo mudri, Vama ravnopravni sagovornici koje Vi ne želite, jer ne možete onda dokazivati svoju „Bogom danu“ superiornost. Niti se međusobno svađamo, pa za to Vas krivimo, već stvari nazivamo svojim imenima, govorimo istinu, koja Vama smeta, lakše bi Vam bilo da našeg glasa nema, jer vas neprestano podsjeća na neuspjeh, na kršenja zakona koje ste podržali i za koja ćete kad-tad biti pitani, na ovom ili onom svijetu, i za koje će neko kad-tad morati odgovarati. Smetamo Vam jer smo živi svjedoci Vašeg ličnog zločina prema Islamskoj zajednici i muslimanima ove države.

Zato ste prognali dr. Mevlud ef. Dudića, tada potpredsjednika, a sada predsjednika Mešihata, iz članstva Komisije za vjeronauku, tokom vladavine režima Vama poslušnog, lukavog i licemjernog Borisa Tadića, koji nam je u Novi Pazar poslao sve specijalne jedinice ove države da nas uplaši, ušuti, kazni, kršeći zakone ove države. Pokušali ste osporiti legitimitet i tradicionalnost Islamske zajednice u Srbiji, formirajući nekakvu komisiju koja je trebala ispuniti Vašu želju, uraditi ono što ste Vi u pismu reakcije konstatovali, a oni, na Vašu žalost, nisu završili, „da vam je jedino Zilkić“ prihvatljiv sagovornik i njegova lista, kao člana Komisije i predstavnik muslimana, a zaboravljate da ste odbijali i ignorisali listu koju je potpisivao dr. Dudić dok je bio jedini član ove Komisije ispred Islamske zajednice i zaboravljate slovo zakona da listu ne predlaže član Komisije, već tradicionalna crkva i vjerska zajednica, a Komisija prosljeđuje ministru na odobravanje. Očigledno imate duple aršine kada je u pitanju pravda!

Poštovani vladiko, obzirom da ste u godinama, žao mi Vas je što ste svoj život potrošili u uvjerenju da se ucjenama, etiketama, silom mogu nametati vlastite vrijednosti i lična volja drugima, da ste saradnju sa raznim obavještajnim strukturama, čitaj – kolaboraciju (takav Vas glas bije među svojima) pravdali postizanjem određenih ciljeva, čitaj – ličnih interesa. Nije mi žao što ste mi uskratili mogućnost prisustva sjednicama Komisije, iako ste se trudili da me ubijedite da trebam prihvatiti prisustvo i tzv. druge strane, a posebno mi je ostao upečatljiv naš razgovor nakon što sam napustio zadnju sjednicu Komisije, tokom susreta u holu Palate Srbija, na trećem spratu, kada ste me pokušali ubijediti da trebam ostati, kada sam Vam kazao da za nas u Islamskoj zajednici oni koje ste Vi doveli predstavljaju isto što predstavlaju za Vas predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve, koju smatrate nezakonitom i divljom organizacijom i otpadnicima.

Poštovani gospodine ili druže vladiko, odaberite šta Vam srcu draže. Vi niste moj, niti problem Islamske zajednice, Vi nas ne dotičete, na naš rad Vi ne možete i nikada nećete moći uticati, to će ostati Vaša neostvarena životna želja. Vi ste problem crkve koju predstavljate, onako kako je predstavljate; problem ste države i vlasti jer uporno pokušavate izazivati požare u vremenu visokih temperatura i suša, koji se teško gase; vučete na pogrešnu stranu, u kontra smjeru i otežavate demokratizaciju i napredak društva i otklanjanje nepravdi, kojih je puno; utičete da se muslimani u ovoj državi, generalno, osjećaju poniženima, obespravljenima i građanima drugog reda, jer uporno hoćete da ih Vi učite njihovoj vjeri, kulturi, jeziku i želite im nametati i imenovati njihove vjerske predstavnike.

Vladiko, ja niti bilo ko od mojih prijatelja, saradnika, posebno ne članova Mešihata, onih koje Vi nazivate „padobranci“ nemamo se čega niti koga stidjeti. Niko od nas nije optuživan za pedofiliju, zlostavljanja i iživljavanja nad potčinjenim, nije učestvovao u zločinima, nije nosio oružje tokom devedesetih, nije silovao, niti davao blagoslov zločincima. Naš obraz je čist, mi nikoga ne mrzimo zbog njegove vjere niti opredjeljenja; svi naši projekti, sve što radimo je sa ciljem općeg, a ne ličnog dobra; naše odgojne i humanitarne ustanove su naš ponos i ponos ove države, ali Vama i još nekima to smeta. Mi ne dijelimo ljude kada je u pitanju njihovo pravo na sigurnu i bolju budućnost, na koju svi imaju podjednako pravo, mi pomažemo svima kojima je pomoć potrebna, a ne samo svojim članovima. Pomagali smo, pomažemo i pomagat ćemo našim komšijama, ma koje vjere bili, uvijek kada im je pomoć potrebna, poput ugroženih od poplava u gradovima Srbije, pomagali smo čak i nakon saznanja da su pojedinci iz reda Vašeg naroda tu pomoć zloupotrebljavali, što je bio slučaj tokom pomoći ugroženima od zemljotresa u Kraljevu i okolini, u kojoj smo takođe značajno učestvovali, ali o pozitivnim stvarima kada smo mi u pitanju se ne govori, one se skrivaju, jer se ne uklapaju u Vaše viđenje i predstavljanje nas.

Mi ne želimo drugima silom nametati sopstvene vjerske, nacionalne, kulturološke, niti druge vrijednosti. Naše namjere prema ovoj državi i svim njenim građanima bile su i ostale iskrene i mi smo joj mnogo veći i iskreniji prijatelji nego što su oni koji je, navodno, od nas brane, poput Vas i Vama sličnih iz reda političkih predstavnika kojima, kao i Vama smetamo.

Posebno sumnjam i ne bih rekao, sudeći prema Vašim postupcima, da ste od onih hrišćana, za koje tvrdite da njima pripadate, „da nemaš pravo da milom ili silom vadiš trun iz oka bližnjega svoga, a da ti ne smeta brvno u sopstvenom oku“ citirajući (sr. Mat. 7,3-5), već onima koji su spremni da zavade i dva oka u glavi, kako bi jedno ili oboje oslijepila, tj. ostvarili ne crkveni, već vlastiti interes, a u mom narodu, konkretno u tajkunsko-kriminalnoj organizaciji Zilkića, koju podržavate, i njemu lično ste našli sebi sličnoga, koji je takođe svojim radom u vlastitom narodu taj epitet opravdano zaslužio.

 

Koordinator za islamsku vjeronauku

Rešad ef. Plojović

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

74 KOMENTARI

 1. Odlika genijalaca je da sve sto ima kaze u dve tri recenice, prosto prosirene, da svima bude jasno, kao nas vladika, a vas ovaj jadan, pise li pise, al nikako da dodje do poente. To je slika vasih “intelektualaca”.

  0

  0
 2. Ponosim se ovakvim predvodnicima Islamske zajednice.Srbija naviknuta da ima poslušnike i na one koji će saginjati glavu kada se vrijeđa Islam i Bošnjaci te joj smetaju ovakve veličine poput Muftije Dudića,Muftije Zukorlića,ef.Plojovića,ef.Kujevića…
  Srbija sa svim svojim strukturama treba da shvati da Bošnjaci konačno imaju rečite,hrabre,odane vjeri i naciji ljude.Konačno postajemo ravnopravni partneri i na poljima gdje smo ranije zaostajali pa ako nas hoće kao takve slobodne i nezavisne prihvatiti bujrum ako nas ne žele ni mi nećemo tražiti pruženu njihovu ruku.

  0

  0
   • Srpska kita iz usta ti i misli ne izlazi, ti si supak meraklija! Ili si pazarka sa faksa u KG-u, pa ti nije bilo dosta?

    0

    0
   • E moj glupi Hugo, karacu te u mozak duuuuuugooo, mozes samo jos da lajes, i da svoju bulju ti Srbima dajes, srpska te je kita rasturila, i od mozga sasvim rastavila! Zato glupe stih’e klepas, od karanja jos lupetas! E, to je poezija! 😀

    0

    0
   • Nema “siptara” u Sumadiji, ja sam mislio da ih volis, a ti ih pogrdim imenima nazivas. Zanimljivo, bice jos dobar Srbin od tebe 🙂

    0

    0
   • Hahaha, “dalisa”, Perun je mocan bog, on munjama gadja nevaljalce, a ti imas jezik ko u zmije, pripazi da temunja ne sp.ci na pravo mesto!

    0

    0
  • slusaj ti SLJINO PERSUNJAVA nemoj ti da vredjas pzarske studente bar su dosli da nauce nesto na drzavni fax, da ja ne pocnem o tvojim vlahnjicama da govorim koje studiraju na Gazijinom fakultetu, gde sam ih sve vodio sta su sve drzale usta… Halalite musafiri morao sam ovako da se ponasam, drOljica zna nasta mislim….. A ti persunjavi kod Kcavande na kacamak mozda ti dade oklagiju 😉

   0

   0
   • Oklagije su dobile vase “studentkinje” sto su na nasim fakultetima sticale “znanja” od nas. Pitaj onu koja ti je bliska da ti pokaze sta je sve ovde “naucila”, pre nego sto se podvrgla krpljenju cednosti. Nase se toga ne stide, a vase se krpaju… Eh, kad se samo setim pazarki…

    0

    0
 3. bas ga briga vedri i oblaci fotelju ce predati najstarijem sinu da nastavi vladikovanje ,a on ce biti svetac—-hahahahaha dobar vic ili sam ja to sanjao, bilo kako bilo ipak sin ce ga naslijedit na mjestu vladike 100 posto a on svetac 300 posto.

  0

  0
 4. Nisu problem Srbi i pravoslavna crkva.Budite sigurni u to.Problem su nekoliko desetina velikih, ogromnih,neboderskih Bosnjackih izdajnika koji rade za kojekakve sluzbe i sekte a u ruho intelektualaca, publicista, novinara knjizevnika, odza i adzija selefija, rafida i sljufija,koji ne smiju ni da odu u vc dok ne pitaju svoje nalogodavce.Oni huskaju, mesetare,spijuniraju, unistavaju pojednice i skupine ljudi, a najmrzi su im oni koji se ozbiljno interesuju za vjeru.Sto je jos gore od toga njihovi nalogodavci i sefovi su im napunili mozgovne mozgove da ce postojati samo jedna vjera da treba da prave alijansu sa zapadom a ne sa Rusijom da ce Ermojgan da ih spasi ako im pukne od Srba, kako je neuzubillah Muhammed a.s.bio filozof i ostali poslanici, da su samo to bili mudri ljudi i dobri PASTIRI svog naroda.U sustini ne vjeruju ni u Dan SUDa, NI U MUSHAF, NI U MUHAMEDA A.S. A ZA ALLAHA TVRDE DA JE NEUNISTIVA MATERIJA, NEKA JE SVEOPCE ALLAHOVO PROKLESTVO NA NJIH I NJIHOVE POSLUSNIKE, MALE I VELIKE, MUSKE I ZENSKE.TO SU OSOBE NAJNIZEG MORALA KOJE NIKAD NE SMIJU U LICE DA KAZU OSOBAMA sta misle o njima i ako svaki dan zajedno idu na posao ispijaju kavhe, i jos u oci gledaju,a KOJIMA PRAVE SPLETKE I KOJE HOCE DA UNISTE.I previse su nasmijani, a ne znaju sta moze da ih snadje, imajte na umu ,ponavljam da uvijek postoje cetiri strane.Vi planirate jedno a Allah odredjuje, a ne vi o spletkarosi pogani izadjite iz brloga!, i javno optuzite ,i recite sto imate da kazete ,ne izdavajte pojedince kako bi oprali svoje guzice sutra KAD PUKNE. JER LAZU ONO STO IZNOSE PROTIV POJEDINACA I ODREDJENIH GRUPACIJA KOJE SLUZE OVOM NARODU CASNO I ODANO.Nicija nije do……………………………………..

  0

  0
 5. mislim da je suvisno trositi rijeci na ove bradate pedofilske spobode jer u zadnjih 100 godina od ”spc” se nista normalno nije culo osim,pedofilija,kriminal,rasizam itd…dakle dno dna !

  0

  0
 6. ne bojite se ovih pagana, oni su cionisticke izmetine i sljedbenici ekumenizma.Neka se okrenu pravoslavnoj crkvi Rusije koja ih ne priznaje u potpunosti radi optuzbi za paganstvo.Oni imaju jednu zajednicku osobinu sa jevrejima a to je DA NE NAPADAJU DOK NISU SIGURNI DA NECE IZGUBIT BITKU I DOK NE SMAKNU SVAKOG KO BI mogao da im mrsi konce E ONDA SE IZIVLJAVAJU NA NEJAC,DJECU, STARC I ZENE I TO PRAVOSLAVLJE PLJUNEM VAS U LICE ALI VAM JE LICE ANALNI OTVOR…VI STE SVE SAMO NE PRAVOSLAVCI…NEKA IMAJU N UMU JOS MALO PA DVIJE MILIJARDE LJUDI NA SVIJETU SU MUSLIMANI.VI MOZDA MOZETE UBITI PAR HILJADA OVDJE NA BALKANU, I TU I TAMO ZLOSTAVLJATI ALI KAD 20% SVJETSKE POPULACIJE NAVALI NA VAS STA CETE OBJASNITE MI MOLIM VAS.VI NE MOYETE SKORO DVIJE MILIJARDE LJUDI DA POBIJETE, U JEDNOM HISTORIJSKOM TRENUTKU DOVOLJNO CE BITI DA PRDNEMO NA VAS I DA VAS NEMA AKO SE NE SMIRITE I NE BUDETE KO LJUDI SPALILI GOSRSKI VIJENAC I NEDELJOM KO LJUDI ISLI U CRKVE I BUDETE VJEROVALU SVOJU VJERU, NIKO VAM NISTA NE RADI ZATO NE VUCITE ZA ONU RABOTU NIKOG DA NE BISTE ZA 10, 20,50 GODINA DOBILI PAKAO I TO OD SAMOG ISUSA. A NI VECINA PRAVOSLAVACA NISU NA VASU STRANU, A VIDIM DA PRIJATELJUJETE SA TURCIMA A OVDJE NEKE JADE PISATE

  0

  0
  • Nisi se valjda zaljubio u ovog vaseg kvazi intelektualca?! On je taj koji kvari sliku cestitog, postenog, izuzetno obrazovanog vladike! Ako ti vladika smeta, idi u ISIL, tamo ti je mesto dzihadisto!

   0

   0
   • E moj Serife, kada bi samo znao obrazovanje vladike Irineja, cutao bi kao mula. Covek je vrhunski intelektualac, nadji na netu i stidi se

    0

    0
   • Ako je I obrazovan, mogao je napisati kakav bolji tekst od onog sto smo citali. Doduse, mozda je to pisao kakav djakon ….

    0

    0
   • S obzirom na obrazovanje vasih verskih vodja, ne bi me cudilo da je pisao neki prvacic na casu veronauke, da bi ovi vasi uspeli da razumeju! 😀

    0

    0
   • Nisse, vi sluzite ISIL-u! S Muhamedom i glupost u glavu! Teško, Turci, vašijem dušama, što obliste zemlju njenom krvlju!

    0

    0
   • za tvoju informaciju ,14 srba iz srbije i bosne je u isil-u .a u zadnje vrijeme 9 iz geteburga srba porijeklom iz srbije im se pridruzilo tako da ste skoro da preteknete bosnjacke i albance clanove te nakaradne organizacije, regrutuj i vladikine sinove i bice 50-50 -salim se vladika nemoze imati sinove ,ali sta je tu je

    0

    0
   • Ako nisi znao, tamo se racuna drzavljanstvo, a ne nacionalna pripadnost, pa za npr. poturicu iz Pazara kazu Srbin iz Srbije, a za Srbina iz Hrvatske kazu Hrvat iz Hrvatske. Kada je Svajcarska priznala KiM, naglo im je opao procenat “srpskih” kriminalaca.

    0

    0
 7. Uz svo postovanje prema Resadu ,mislim da je suvisno trositi rijeci na ove bradate pedofilske spobode jer u zadnjih 100 godina od ”spc” se nista normalno nije culo osim,pedofilija,kriminal,rasizam itd…dakle dno dna !

  0

  0
 8. Sve receno je istina, koja ti smeta, pa hoces optuzbom Resad ef. za uvrede da sve bacis u drugi plan. To je poznata taktika . Pa zar nije podrzao i ne podrzava Zikica, tj. cijepanje Islamske zajednice, a sa tim je zavadio i zavadja muslimane, koji su jedno tijelo, to jest dva oka.

  0

  0
 9. Aferim brate Plojoviću tako se brani čast Bonjaka Sandžaka.Allah te nagradio svakim dobrom. Mnoge je Sandžački vjetar otpuhao pa i ove izdajice koji prodadoše čast i vjeru.

  0

  0
 10. e moj plojovicu,uzalud ti je sav trud,ne vrijedi panjini pisati niti govoriti…da je bog htio da ga pomiluje svojim blagodatima nebi od njega napravio vladiku pedofila…

  0

  0
 11. Sjajnoooo! Izuzetno reagovanje.
  Sve vise zalim sto me roditelji, vaktile, ne poslase da ucim Medresu.
  Ko god se, od Medreslija (nastavnika I ucenika) oglasi, odusevi me kvalitetom.

  0

  0
   • :)))) hahhhahaa.
    Nego me brine sto ti je nestalo ratnog plijena sto ti je caca navukao iz Bosne I sa Kosova. Ko zna sta ti se mota po glavi…

    0

    0
   • Ako si mislio na mene, ni moj otac ni ja nismo ucestvovali u ratu. U Bosni moj otac nije jer je Sumadinac, a nije ni bio mobilisan, a ja nisam ni vojsku sluzio tokom rata na KiM vec kasnije, dok moj otac vise nije bio vojni obveznik.

    0

    0
   • I jos hocu da kazem:
    Nije moja krivica sto tvoj narod ima dangu na celu, I nosice je generacijama.
    Mucni glavom, rashavizaj se.
    Nismo vise jagnjad koja cutke idu na klanje.
    Zato panika hvata pomenutu gospodu.

    0

    0
   • sine pirune, po tebi i tebi slićnim, evo sad isus, da se jopet pomoli, vi bi ste ga jopet pkušali objesit…a za muhameda alejhi ve selam i da ne pricamo…mnogo se odstupalo od srži vjere Ibrahimove alejhi ve selam….zato je fundament i pozitivna riječ, tako i fundamentalista….pitanje samo u čemu, u munafikluku ili u pitanjeu Poslanika Božjih i BOGA JEDNOG JEDINOG SVEMOĆNOG GOSPODARA SVIH SVJETOVA…

    0

    0
   • Vi ste ti koji su klali, od turske okupacije, preko srpsko-turskih ratova, balkanskih ratova, prvog i drugog svetskog rata, do ratova devedesetih. Ko je klao malog Slobodana od 11 godina u Bratuncu, na takav krvnicki nacin, nezabelezen u istoriji?

    0

    0
 12. Bravo Gospodine Plojovicu , argumentovano, diplomatski, hrabro i istinito. Smeta njima, skolovan, profesionalan i odgovoran Bosnjak.Oni su navikli na poltrone , ( avlijandere, balijandere, minderase), koji zarad svojih licnih materijalnih interesa prodaju Bosnjacki narod. Zamislite molim vas te sramote , kako su nam naciju i vjeru ponizili kada cetnicki vojvoda, (sadasnji predsjdnik Srbije ), odlikuje Sretenjskim krstom poglavara Islamske zajednice a vjeciti “ljider”, Sandzaka pomaze da mu krst za vratom objese ( jadni covjek bolestan i ne shvata sta se desava ali izdajnicka Bosnjacka kopilad su tu da uvelicaju predstavu). Samo him molim vas ljubazno porucite . NACIJA BOSNJAK, VJERA ISLAM, JEZIK BOSANSKI. Za ove tri istine odgovorni Bosnjaci ne smeju i ne trebaju da prihvataju nikakve kompromise koji nas ponizavaju. Mi njihovu naciju, vjeru, jezik postujemo ali ce i oni morati da prihvate nasu NAciju, Vjeru i Jezik. Buducnost moramo zajedno gradidi ali na uzajamnom postovanju a ne na ponizavanju.

  0

  0
 13. .UVIJEK SU BOSNJACI IMALI HEROJE I LJUDINE DA IH BRANE KAO I ULIZICE I IZDAJNIKE. DA ALLAH ANGRADI MUFTIJU I CIJELU ISLAMSKU ZAJEDNICU.VI STE NAS PONOS!!!MORAM DA PONOVIM NAJJACI DEONiko od nas nije optuživan za pedofiliju, zlostavljanja i iživljavanja nad potčinjenim, nije učestvovao u zločinima, nije nosio oružje tokom devedesetih, nije silovao, niti davao blagoslov zločincima. Naš obraz je čist, mi nikoga ne mrzimo zbog njegove vjere niti opredjeljenja; svi naši projekti, sve što radimo je sa ciljem općeg, a ne ličnog dobra; naše odgojne i humanitarne ustanove su naš ponos i ponos ove države, ali Vama i još nekima to smeta. Mi ne dijelimo ljude kada je u pitanju njihovo pravo na sigurnu i bolju budućnost, na koju svi imaju podjednako pravo, mi pomažemo svima kojima je pomoć potrebna, a ne samo svojim članovima. Pomagali smo, pomažemo i pomagat ćemo našim komšijama, ma koje vjere bili, uvijek kada im je pomoć potrebna, poput ugroženih od poplava u gradovima Srbije, pomagali smo čak i nakon saznanja da su pojedinci iz reda Vašeg naroda tu pomoć zloupotrebljavali, što je bio slučaj tokom pomoći ugroženima od zemljotresa u Kraljevu i okolini, u kojoj smo takođe značajno učestvovali, ali o pozitivnim stvarima kada smo mi u pitanju se ne govori, one se skrivaju, jer se ne uklapaju u Vaše viđenje i predstavljanje nas.

  0

  0
 14. Respect Resade ef. Svaka cast na odgovoru ono zlotvoru koji haje hitlera …. Cekao sam 2 dana odgovor Mesihata i mogu reci da sam prezadovoljan odgovorom onom Hadalju backo novosadskom … Jos jednom postovanje Muftijama i Mesihatu i podrska samo napred u nove pobede i insAllah nove izgradnje dzamije jel to njih najvise boli… Ajmo jos Islamski centar u sred Beograda pa da ih oci peku

  0

  0
  • Ima da se potrese Irinej da nece moci spavat! Nikad vám udovoljit bogati.Koliko bogati Srbija treba da zadovolji svaku versku skupinu? A stA ovi drugi muslimanski veroucitelji ispovedaju Bibliju a ne Kuřán?Vama je kmecanje izgleda u krvi,al bogami izgleda pare su vam bitne,za veliki enormni broj momaka koji zavrsavaju medrese! Pa mislite da Srbija treba svima da nadje posao?Kako skolujete i arlaucete svaka kuca ce vam imat po jednog hodzu ,pride sa dzamijom!Hajte,nemojte zamajavat Irineja ima on prece rabote…

   0

   0
   • Ne trebas se ti brinuti za nase momke koji uce za hodze; brini se za vase koji repeatedly bivaju silovani u Bogoslovijama.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.