Opština Tutin se nalazi u nelegalnoj gradnji

3
200

Opštinska uprava u Tutinu već tri godine je smještena u zgradi u centru tog sandžačkog grada za čiju izgradnju je ustupila zemljište, a koju je investitor izgradio mimo dozvole na šta građevinska inspekcija nije reagovala. Štaviše, iz opštine navode da će dio objekta koji je izgrađen nelegalno biti ozakonjen, a opštini će nakon toga investitor dati dio kancelarijskog prostora u nezakonito podignutom dijelu zgrade.

Predstavnici Tutina ne samo što blagonaklono gledaju na nelegalnu gradnju na ustupljenom javnom zemljištu, već mjesečno doplaćuju 450 eura za prostorije investitoru koji je nelegalno gradio.

Opština Tutin je 2005. godine potpisala ugovor kojim je ustupila zemljište u centru Tutina investitorima Muhedinu Buliću i Nusretu Omeroviću. Na tom mjestu investitori su sagradili poslovno-stambeni objekat u okviru kojeg opštini pripada više od 1800 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora na ime ustupljene parcele, kako se navodi u rešenju koje su nam proslijedili iz opštine Tutin. Investitori su, međutim, naknadno izgradili dva sprata bez dozvole i mimo glavnog projekta u ovoj zgradi u strogom centru Tutina, a građevinska inspekcija, sudeći po odgovorima koje smo dobili iz opštine, nije reagovala.

Načelnik opštinske uprave u Tutinu Adnan Šehović kaže da nije upoznat sa tim da je objekat u kome se sada nalaze opštinske prostorije izgrađen mimo zakona. „Nisam tada bio načelnik. Taj objekat ima dozvolu. Provjeriću o čemu se radi“, rekao je.

Prema riječima načelnika Odeljenja za urbanizam i pravne poslove Bešira Hota investitor je podnio zahtjev da se dva sprata zgrade koje je nelegalno sagradio ozakone. „Mislim da će to biti ozakonjeno jer spratnost zgrade odgovara planu generalne regulacije“, navodi on.

Na pitanje zbog čega građevinska inspekcija nije zaustavila nelegalnu gradnju u centru grada ili naredila rušenje, Hot odgovara da inspekcija „ima mnogo takvih slučajeva“.

„Mi dok donesemo rješenje, oni to već izgrade, a onda moramo da organizujemo tender kako bismo pronašli firmu koja će da ruši. Stupio je na snagu novi Zakon o ozakonjenju. Radimo žestoko na legalizaciji tih objekata“, kaže.

On takođe navodi da u skladu sa zakonom investitor mora da plati više od 250.000 dinara kako bi ozakonio nelegalni objekat koji ima više od 250 kvadrata. „Ozakonjenje objekata je državni interes”, dodaje Hot.

Zakon o ozakonjenju objekata stupio je na snagu 2015. godine, dok su dva sprata zgrade u Tutinu, prema riječima investitora Muhedina Bulića izgrađena još 2009. godine, što znači da građevinska inspekcija šest godina nije primjetila nelegalnu gradnju u centru grada.

Na pitanje da li je inspekcija reagovala na nelegalnu gradnju, investitor Bulić nije odgovorio, ali je naveo da se „tako to radi u Tutinu”. “Tako se gradi u cijeloj Srbiji”, kaže on.

Na sugestiju da je nelegalno gradio u centru Tutina i to na zemljištu koje mu je ustupila opština, on navodi da to nije neuobičajeno. „Drugi investitor baš sad gradi u centru, ne vjerujem da ima dozvolu”, kaže Bulić.

U rešenju kojim je utvrđena površina prostora koji u spomenutoj zgradi pripada opštini Tutin navedeno je da je u vlasništvu opštine „1.846 kvadrata kancelarijskog i vankancelarijskog prostora odnosno 1.521,65 kvadrata kancelarijskog prostora prema Glavnom projektu”. Međutim, na osnovu popisa prostorija koje su u vlasništvu Tutina može se zaključiti da opština koristi tek nešto više od 1.000 kvadrata. To znači da investitor treba da obijezbedi opštini još oko 800 kvadrata.

Na pitanje da li će opštini pripasti dio prostorija na spratovima koji su nelegalno izgrađeni, Hot odgovara: „Normalno, sigurno ćemo imati kad se bude legalizovalo”. On kaže da opštini zapravo pripada 20% od površine objekta i dodaje da opština sada ne koristi prostorije na nelegalnim spratovima „jer još nisu potpuno završeni”. Načelnik odeljenja za urbanizam navodi da ne vidi problem u tome kako je izgrađen ovaj objekat, a ni u tome što opština ozakonjenjem nelegalnog dijela zgrade objezbeđuje sebi prostorije za rad.

Predstavnici opštine Tutin ne samo da ne zahtjevaju od investitora da im obijezbedi na legalan način izgrađene prostorije za rad, već opština još i iznajmljuje prostorije od investitora jer, kako je naveo načelnik opštinske uprave Šehović, nema dovoljno prostora za sve službenike opštine. Tako opština novcem građana od investitora Muhedina Bulića, koji je nelegalno izgradio dio zgrade, od septembra 2016. iznajmljuje 277 kvadrata i za taj prostor mjesečno izdvaja 450 eura. Opština je u periodu od 1.2 do 31.7.2016 izdvajala i 150 eura mjesečno za 30 kvadrata prostora od Faruka Imamovića.

Opština Tutin je, inače, privremeno smještena u zgradi u centru Tutina dok se ne izgradi nova zgrada. Objekti u kojima je ranije bila smještena opština srušeni su jer su „od slabog građevinskog materijala, dotrajali i izgrađeni na slabim temeljima”, kako piše u rešenju o dozvoli za uklanjanje objekata.

Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević 2015. godine je donio odluku da se raspiše nabavka kako bi se izgradila nova zgrada opštinske uprave. Posao je dobila firma „Stambenogradnja d.o.o.“ koja je bila i jedini ponuđač na tenderu. Prema izvještaju državnog revizora, opštinska uprava je firmi „Stambenogradnja” za ovaj posao izdala građevinsku dozvolu mimo zakona. „Građevinska dozvola je izdata 05.09.2015. godine u 6 i 30 časova (prije radnog vremena opštine Tutin), nakon potpisivanja ugovora o izgradnji, a sa radovima se otpočelo 05.09.2015. godine u 7 časova, što je suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji”, piše u izvještaju Državne revizorske institucije.

Samo prva faza gradnje nove zgrade opštine košta više od 83 miliona dinara.

Izvor: Pistaljka.rs

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. ovaj tutin je zadnja rupa na sviraljku,bio i bice,jer kapacitet i intelektualni i moralni cast izuzecima,je takav da je ovako bilo i prije 40 godina i bice za 40 godina ako ga bude a postao je obicna selendra od seljaka od pameti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.