Opština Bijelo Polje: Parking za praznik skoro prazan

0
26

Bijelo Polje – Parking za službena vozila Opštine Bijelo Polje tokom dana državnosti i narednog dana, 21. i 22. maja, bio je skoro prazan, a utvrđeno je da su službenici koristili vozila u privatne svrhe – upozorio je direktor NVO “Green power” Davor Obradović.

„Ni vozila predsjednika Opštine Aleksandra Žurića nije bilo, zatim potpredsjednika Tufika Bojadžića, kao ni mnogih drugih funkcionera i službenika. Ovaj primjer jasno pokazuje koliko su službenici Opštine Bijelo Polje skloni raznim zloupotrebama, sad se na djelu pokazala i zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe, koja je i dalje jako prisutna jer građani službena vozila svakodnevno mogu primijetiti na brojnim mjestima”, kaže Obradović i dodaje da su građani svjesni rasprostranjenosti ove pojave, ali da i poslije prijava zloupotrebe to nije navelo nadležne državne organe da sankcionišu one koji čine zloupotrebe.

„Ni Vlada nije pokazala volju da sredi stanje, već je određen broj službenika častila automobilom, koji osim što su kupljeni od sredstava građana, za njih građani plaćaju registraciju, gorivo, održavanje”, tvrdi Obradović.

On je istakao da su se u prazničnim danima neka od vozila mogla vidjeti u Bistrici, udaljenoj 20 kilometara, i na drugim izletištima ili po selima, u koje su službenici otišli sa porodicama ili prijateljima.

„I dok se činovnici voze o našem trošku i baškare se pored rijeka, nikad ne propuste priliku da se pozivaju na mjere štednje i racionalno trošenje budžeta, dok je sve više siromašnih Bjelopoljaca”, rekao je Obradović.

Evidentne zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe nema, pošto Opština Bijelo Polje nije donijela Pravilnik o (zlo)upotrebi službenih vozila, niti postoji organ ili organizaciona jedinica koja bi strogo kontrolisala njihovu namjensku upotrebu, zbog čega nema ni sankcija.

Obradović smatra da ovakvo stanje godi svim odbornicima u lokalnom parlamentu bilo da su na vlasti ili u opozicionim klupama.

On ističe da je ta organizacija nedavno pokrenula akciju „Snimi, pošalji i prijavi zloupotrebu službenog vozila”, u kojoj pozivaju građane da fotografišu službena vozila svih institucija i da dostavljaju fotografije koje će biti objavljene, a uslijediće i kampanja otkrivanja zloupotrebe službenih vozila.

Obradović je najavio i pokretanje krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu s obzirom na to da su u proteklom periodu registrovali desetine slučajeva (zlo)upotrebe službenih vozila u privatne svrhe. Građani mogu prijaviti zloupotrebu službenih vozila ili fotografisati i slati na e-mail adresu: [email protected], ili na [email protected], kao i na telefon 020/482 846.

Službenici rade i kad nijesu na poslu

“Apsolutno poštujemo i podržavamo akciju i napore civilnog sektora da se u dijelu korišćenja službenih vozila spriječi njihovo neracionalno korišćenje, a pogotovo korišćenje mimo službenih potreba, to i jeste naša neprestana imperativna preporuka svim korisnicima službenih vozila na lokalnom nivou”, kazao je juče za „Vijesti“ načelnik Službe zajedničkih poslova Nusret Bećirović.

„Međutim, mora se imati u vidu i specifičnost posla koju obavljaju pojedini opštinski funkcioneri, kao i činjenica da zbog prirode posla jedan broj funkcionera ne može imati striktno definisano radno vrijeme.

Takođe, pored toga, Opština ima još tri parkinga u sklopu objekata u kojima su smještene pojedine službe, kao i garaže zatvorenog tipa, ali cilj komentara svakako nije licitiranje na temu gdje je koje vozilo u nekom trenutku, već poštovanje principa pravilnog korišćenja, u čemu smo potpuno saglasni”, kaže Bećirović.

On je istakao da kada je u pitanju pomenuto vrijeme praznika, veoma često, bolje reći – gotovo po pravilu, i u vrijeme državnih praznika, na lokalnom i na državnom nivou, zakazuju se različite manifestacije, protokolarnog, a ne rijetko i radnog karaktera, te se ni ovo pitanje ne može generalizovati.

Bećirović kaže da je predsjednik Opštine Aleksandar Žurić donio Pravilnik o korišćenju službenih vozila, koji će uskoro biti objavljen, a za njegovo sprovođenje biće odgovorna služba zajedničkih poslova opštine.

(VIjesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.