4. April 2012

Sjeverni Sandžak – Neki beogradski fakulteti najavljuju veće školarine pred ovogodišnji upis nove generacije brucoša, a iz Ministarstva nauke kažu da ih ne bi trebalo povećavati.”Stav ministarstva je da ni ove godine ne treba povećavati školarine“, rekao je ministar Žarko Obradović i naveo da su taj stav prihvatili i podržali rektori državnih univerziteta na prošlonedeljnom zajedničkom sastanku.

Međutim, neki fakulteti nisu uvažili preporuku, pa su predložili povećanje školarine, iako su cijene studija za prosječnog studenta i do sada bile visoke.

Predložene školarine biće tema sjednice Senata Univerziteta u Beogradu, zakazane za četvrtak, 5. april.

Pojedini mediji prenose da su među fakultetima koji su predložili veće školarine za samofinansirajuće studente – Elektrotehnički, Tehnološko-metalurški, Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Šumarski, Geografski, Učiteljski fakultet.

Povećanje školarine, u odnosu na prošlu godinu, kreće se od 5.000 do 21.000 dinara. Elektrotehnički fakultet je predložio da se školarina poveća za 9.000 dinara, pa će brucoši koji upišu studije elektrotehnike, a ne nađu se na spisku za budžet, plaćati godinu studija 90.000 dinara, prenose mediji.

Na smjeru za softversko inženjerstvo, koji upisuju samo akademci koji sami plaćaju studije, godina će, najverovatnije, poskupeti sa 183.000 na 204.000 dinara.

Povećanje školarine za 6.000 dinara predložio je Tehnološko-metalurški fakultet, koji tri godine nije menjao cenovnik, i to sa 60.000 na 66.000 dinara, pišu mediji.

Cijena osnovnih akademskih studija na Fakultetu organizacionih nauka trebalo bi da se poveća sa 129.00 na 139.000 dinara, dok će studiranje na daljinu biti skuplje za 7.000 dinara.

Godina studija na Šumarskom fakultetu trebalo bi da poskupi za 5.000 dinara, a Fakultet političkih nauka je, kako se navodi, predložio jedinstvenu cijenu za sve studijske programe, koja iznosi 98.000 dinara.

Geografski i Učiteljski fakultet predložili su poskupljenje od 10.000 dinara, dok su neke visokoškolske ustanove tražile veće cijene i za master i za doktorske studije.

Među fakultetima koji nisu tražili povećanje su Mašinski, Fakultet veterinarske medicine, Hemijski fakultet.

Izvor: Jedinstvo.tv

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles