Općinski problemi prevazilaze lokalne okvire

0
10

Novi Pazar – Ovo je dogovoreno na prvoj konstitutivnoj sjednici Međuopćinskog foruma, koje čine ove tri lokalne zajednice. Forum je rezultat Memoranduma o razumevanju koji su grad Novi Pazar i općine Tutin i Sjenica potpisale prije mjesec i po dana. Tri lokalne zajednice zajedno će raditi na izradi ovih projekata, koji su samo dio aktivnosti petogodišnjeg projekta Održivog lokalnog razvoja, u koji će biti investirana 22 miliona dolara. Akcioni plan je nastao na osnovu liste prioritetnih projekata i aktivnosti iz Sporazuma o saradnji lokalnih samouprava.

Za realizaciju projektnih aktivnosti brinuće se radne grupe koje će „vršiti dalje procjene i identifikovati mogućnosti za saradnju“ čiji su krajnji cilj konkretne aktivnosti pripreme projekata. Prioritet imaju tri inicijative – razvoj i objedinjavanje turističkih ponuda, saradnja u oblasti vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda i razvoj obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti.

Uz ovo navedeno je i šest aktivnosti koje će biti inicirane u narednom periodu – povećanje lokalnih javnih prihoda radi realizacije kapitalnih projekata, unapređenje kapaciteta lokalnih zajednica zbog stvaranja uslova za korišćenje razvojnih fondova, unapređenje usluga i efikasnost javnih preduzeća, unapređenje transparentnosti i razvoj mehanizama za uključivanje javnosti u proces predlaganja, donošenja i kontrole odluka na lokalnom nivou, definisanje projekata razvoja mladih i unapređenje poslovnog okruženja. Za svaku od ovih aktivnosti biće donijeti akcioni planovi.

Piter Epštajn, direktor USAID projekta Održivog lokalnog razvoja, ocijenio je da je „međuopćinska ideja nužna jer problemi u općinama prevazilaze lokalne okvire“ i da će „ove tri općine morati čvršće da sarađuju oko pripremanja i apliciranja fondovima kroz regionalne projekte“.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.