Održana sjednica Savjeta muftije IZBNJ

0
25

savjet muftije 010

Njemačka – U srijedu, 18.06.2014. održana je redovna sjednica Savjeta muftije IZBNJ u Wiesbadenu. Sjednicom je presejdavao muftija Pašo ef, Fetić uz prisustvo glavnih imama. Na sjednici se najviše raspravljalo o pripremama i aktivnostima za predstojeći Ramazani-šerif. U svom uvodnom izlaganju muftija Fetić je dao glavne smjernice djelovanja, nakon čega su uslijedile diskusije i prijedlozi. Nakon  diskusija i prijedloga  usvojen je zaključak:  “predstojeći Ramazani-šerif treba biti ramazanom duhovnog preporoda u Bošnjaka u provom planu, a potom i puni angažman u akcijama tokom Ramazana koje omogućuju normalno funkcionisanje Zajednice.

Razviti aktivnosti tako i tolikoj mjeri da se duh Ramazana osjeti i u najudaljenijem i u najmanjem džematu, potom na područjima oblasti – medžlisa pa do cjeline Islamske zajednice na području SR Njemačke. Organizovati  na nivou oblasti: Iftare džematskih aktivista, i iftare za omladinu za čije iftare glavni imami dužni su sačiniti kvalitetan program. Na nivou većih gradova gdje ima više bošnjačkih džemata organizovati zajednički iftar svih bošnjačkih džemata grada.

U cilju duhovnog osvježenja Rijaset je izravno uzeo na sebe  da angažuje jedan broj sejjar-vaiza i ramazanskih imama za dijasporu.  Glavni imami će u toku ovogodišnjeg Ramazana imati na raspolaganju Bilal ef. Hodžić koji će ih zamjenjivati u toku njihove odsutnosti iz džemata.

Broj rekata teravih-namaza je konstantan: 20 rekata i imami su dužni ovu Reisul-uleminu i Muftijinu odluku dosljedno poštovati. Isto se odnosi i na sadržaj vaktije koja je usvojena i prezentirana za ovaj Ramazan kao što je to učinjeno i za cijelu godinu u Takvimu.

Visina nisaba za Ramazan 1435. hg iznosi 2.777,- eura. Visina sadekatul-fitra iznosi: 10, 15, i 20 eura po osobi. Fidja za Ramazan iznosi 300,- eura. I ove godine hutbe glavnih imama bit će prezentirane na stranici Mešihata IZBNJ kao i na stranici Rijaseta IZ.   Tematski hutbe će tretirati aktuelni trenutak: priprema za Ramazan, ramazanska poruka, o fadiletima Ramazana, o Srebrenici i Ramazanu, o malim i odabranima nasuprot brojnima, te o ispraćaju Ramazana i dolasku Bajrama.

Nakon  dogovora o ramazanskim akitvnostima, glavni imami podnijeli su izvješzaje o akciji prikupljanja materijalne I novčane pomoći za ugroženo stanovništvo od nedavnih poplava I klizišta u BiH. Zajedniča je ocjena da se naš narod dobro odazvao I aktivno uključio u ovu akciju. Neki džemati su samostalno prikupljali I slali pomoć u namirnicama, higijenskom materijalu I odjeći, a neki su to radili u saradnji sa drugim bošnjačkim I bosanskim udruženjima. Mešihat IZBNJ je kordinirao akciju među džematima, davao stručnu, tehničku I jednim dijelom novčanu pomoć za transport pomoći u poplavljena posručja. Prema izvještajima glavnih imama do sada je u organizaciji džemata Islamske zajednice bošnjaka u Njemačkoj upućeno preko  stotinu  šlepera, kamiona I transportera pomoći, a do sda je uplaćeno preko sto sedamdest hiljada eura novčane pomoći koja će narednih dana biti proslijeđena ugroženima preko Rijaseta IZ u BiH, kroz projekat izgradnje I obnove stambenih objekata za one koji su ostali bez krova nad glavom. O projektima koje će finansirati  IZBNj naredih dana muftija Fetić  sa saradnicima razgovarat će sa komisijom Rijaseta IZ.

Zaključeno je da se nagradi najuspješniji muallim na ovogodišnjem mektebskom takmičenju Ramiz ef, Kazija imam u džematu Gagenau. Takođe je zaključeno da se dodijele plakete džematima koji su proveli sve akcije Mešihata I Rijaseta IZ u prošloj godini, a to su džemati Hamburg, Kamp Lintfort, Kirchheim Teck I Ravensburg, a džematu Ravensbur kao najmalobrojnijem od njih da se dodijeli I novčana nagrada. Također će se dodijeliti plaketa džematima Dortmund I Manheim kao najuspješnijim u akcijama prikupljanja stipendija, odnosno zekata I sadekatul fitra.

(igbd)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.