13. Mart 2018

Predsednik Odobra Muamer Zukorlić

Skupštinski odbor za obrazovanje zatražio je danas od ministra prosvjete Mladena Šarčevića da u skladu sa zakonom preduzme mjere i smijeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića.

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo uputio je i preporuku Tužilaštvu da se istraži krivična odgovornost Arsenijevića.

Predsjednik Odbora dr. Muamer Zukorlić kaže da pozicija i opozicija žele da stave tačku na bahatost, nepotizam i druga nezakonita ponašanja rektora Univerziteta u Kragujevcu.

On je naglasio da to nije jedina visokoškolska ustanova gdje ima nepravilnosti i da su sljedeće visoke škole u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Ćupriji, Novom Pazaru.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić obavijestio je članove Odbora o postupcima koje je Ministarstvo preduzelo u slučaju Arsenijevića.

On je naglasio da je pokrenut inspekcijski nadzor i da je utvrđeno da je sin Nebojše Arsenijevića, Aleksandar Arsenijević, upisao doktorske studije prije nego što je završio osnovne studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Džamić je rekao da je Ministarstvo uputilo dopis da se diploma poništi i da se razmotri razrešenje rektora ne željeći da se naruši autonomija univerziteta.

“Rok za poništenje diplome ističe 28. marta i ukoliko to ne bude učinjeno, ministar će naložiti formiranje komisije koja će se baviti ovim slučajem”, rekao je Džamić i dodao da ministar po zakonu ima pravo da razriješi rektora.

V.d. predsjednika Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje Branislav Jeremić kazao je da je Savjet u septembru prošle godine stigla prijava da rektor krši Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o radu, te da su Ministarstvu prosvjete i Univerzitetu u Kragujevcu proslijedili preporuku da se uspori postupak izbora rektora u Kragujevcu.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je sramota da Arsenijević vodi jedan od najvećih univerziteta u zemlji i dodala da je zadatak Odbora da “učini sve da on ne ostane na tom mjestu”.

Kako kaže, Odbor treba da ode korak dalje i da se pronađe sistemsko rješenje za taj problem.

“Treba da budemo predlagači izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju kako bi se ovaj i slični problemi sistemski riješili”, naglasila je Jerkov i dodala da nije prvi put da se ignorišu preporuke nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da Odbor daje punu podršku Ministarstvu ne samo da Arsenijević bude smijenjen nego i da krivično odgovara.

“Mafija u visokom obrazovanju veća je od građevinske”, rekao je Atlagić i dodao da zapošljavanja po rodbinskoj vezi ima i na drugim fakultetima.

Poslanik SNS Ljubiša Stojmirović rekao je da pojedinac ne može biti jači od sistema i da mora da se pojača upravljačka snaga države na fakultetima i univerzitetima.

On je predložuio i da se osnuju dva minmistarstva jedno koje bi se bavilo predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem i drugo koje bi se bavilo visokim obrazovanjem i naukom.

izvor: Novosti

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles