9. Juli 2018

tunel 1 696x469

Izgradnja tunela između Peći i Rožaja, odnosno saobraćajnice koja bi omogućila povezivanje autoputeva Bar-Boljare-Beograd i Priština-Peć, izvjesna je, prenosi RTCG.

Biće formirane radne grupe koje će intenzivirati aktivnosti kako bi realizacija tog projekta počela što prije, dogovoreno je na sastanku predstavnika crnogorskog Ministarstva saobraćaja i Ministarstva uređenja prostora Kosova, Mirsad Ibrahimović, generalni direktor za državne puteve i Redžep Kadriu, pomoćnik ministra.

Razgovore o njegovoj realizaciji nedavno su započeli premijeri Duško Marković i Ramush Haradinaj, a nastavili resorni ministri Osman Nurković i Ferid Agani. Ibrahimović istako je kako je projekat značajan ne samo za dve države već i za region, te da će koridor povezati dva autoputa ali i stvoriti pretpostavke za intenzivniju privrednu i turističku saradnju dvije države i omogućiti turističku valorizaciju prostora Hajle, piše Pobjeda.

“Projekat je dobio i međunarodnu pažnju jer ga je kosovski premijer prestavio na konfereciji u Sofiji”, rekao je Ibrahimović.

Redžep Kadriu podsetio da su premijeri Crne Gore i Kosova na nedavnom sastanku u Prištini, dogovorili da se preduzmu potrebne aktivnosti za izgradnju tunela.

“Mislim da je to istorijski trenutak u odnosima naših država jer će tunel, osim dobre saobraćajne povezanosti uticati na uspostavljanje kvalitetnije saradnje u svim oblastima”, naglasio je Kadriu.

Prvi čovek Rožaja Ejup Nurković je kazao da opština podržava realizaciju projekta i da je spremna da pruži pomoć u njegovoj realizaciji.

Na sastanku je predstavljen idejni projekat, prema kojem bi izgradnja tunela koštala oko 106 miliona eura a kompletna saobraćajnica kojom bi se povezala dva auto puta oko 181 milion eura. Sredstva da bi bila obezbeđena iz fondova Evropske unije i iz budžeta Crne Gore i Kosova ili po principu privatno-javnog partnerstva.

Tunel bi bio dug 7,25, a dužina puta između Rožaja i Peći bi se skratila sa sadašnjih 47, na 23,5 km. Novom saobraćajnicom bi se stizalo za 18 minuta od jednog do drugog grada.

(RTCG)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles