31. August 2015
10984288_712033675607222_6061478770111151632_nSandžak – Na nedavnom sastanku predstavnika euroregije Maas-Rhein sa predstavnicima HG Sandžak Euroregio iz Ahena u belgijskom gradu Eupenu koji je i sjedište EMR prekogranične regije unutar granica Njemačke, Belgije i Holandije, obećana je podrška osnivanju prekogranične regije Sandžaka na granici Crne Gore i Srbije!

Osim podrške od strane prekogranične regije EMR u Eupenu, projekat osnivanja prekogranične regije Sandžak podržali su i iz kabineta predsjednika federalne jedinice DG (njemačko govorno područje) u Belgiji, holandske provincije Limburg kao i Aachenskog okruga iz Njemačke. Osnivanje regije su podržali i Karl Heinz Lambertz, predsjednik Evropske zajednice prekograničnih regiona i predsjednik Odbora za prekograničnu i regionalnu saradnju pri Evropskoj uniji.

Kako Rožaje Free Press saznaje, u Belgiji su istakli spremnost da ugoste delegaciju iz Sandžaka radi razmjene iskustava kada je u pitanju osnivanje nove prekogranične regije.

EMR prekogranična regija je osnovana 1976. godina a pravni status su dobili petnaest godina kasnije. Predstavnici HG Sandžak Euroregio su dobili obećanja za podršku u infrastrukturi, tehničku i pravnu pomoć, ponudu privredne saradnje kao i iskazanu spremnost da predstavnici njemačko-belgijsko-holandske regije posjete Sandžak.

Na sastanku koji je trajao puna dva sata, razgovaralo se o tome kako Evropa gleda na zemlje kandidate koje opstruiraju saradnju među narodima i državama kroz konstruisanje prekogranične regije. Još krajem prošle godine projekat prekogranične regije Sandžak dobio je i zvaničnu podršku iz Brisela od Petera Schönera, predsjednika Evropske društveno-političke obrazovne zajednice koji je izjavio da bi konstituisanjem prekogranične regije Sandžak, bio dobar signal za EU u toku procedure pristupanja Srbije i Crne Gore u EU. Predsjednik HG Sandžak Euroregio Zaim Čelebić, je za RFP ranije izjavio da ustavna rješenja kao i pozitivno zakonodavstvo i Srbije i Crne Gore ne stoje na putu ostvarivanju ovoga projekta. Sve parlamentarne stranke u Crnoj Gori i Srbiji kroz podršku pristupnim pregovorima sa EU u načelu podržavaju i prekograničnu saradnju.

Na sastanku u Eupenu, najavljeno je da će skorije biti podnijeta inicijativa vladama u Beogradu i Podgorici sa zahtjevom da se aktivno uključe u ovaj evropski projekat. Takođe, napomenuto je da je izuzev deklarativne podrške, projekat Sandžak Euroregio naišao na prikrivenu opstrukciju. Iz EMR-a su prestavili njihova iskustva tokom postojanja prekogranične regije EMR i naveli činjenice da su na ovaj način ostvareni veliki benefiti za sam region, od koga su naravno, indirektno koristi imali i centri.

Ko sprječava BS da se zalaže za Sandžak?

Bošnjačka stranka je jedna od dvije partije u Crnoj Gori koja u programu i statutu partije ima član u kojem se garantuje zalaganje ove stranke za rješavanje statusa Sandžaka kao prekogranične regije. Kako saznajemo, HG Sandžak Euroregio je više puta nudio saradnju BS da aktivno učestvuje na ostvarivanju projekta koji je apsolutno identičan sa programskim opredjeljenjima ove stranke kada je Sandžak u pitanju. Do sada je podrška od ove partije izostala, a zvaničnog odgovora od ove partije još uvijek nije bilo.

 

(Rožaje Free Press)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles