Nova Varoš: Kazne za rušitelje puteva

0
12

Nova Varoš – Za zauzimanje opštinskog puta, radovi kojima se oštećuje drum ili ugrožava nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja, te podizanje zasada, ograda i drveća, ili objekata koji vozačima ometaju preglednost, ubuduće će sledovati krivične prijave.

Pored ovih, težih prekršaja, pod udar inspekcija naći će se i seoske „boljke“ i uveliko odomaćene navike: gradnja u zaštitnom pojasu, ostavljanje otpada, spriječavanje oticanja vode sa puta i iz kanala, oranje na bankinama i kosinama, vuča balvana i bandera, iznošenje blata na kolovoz, korišćenje vozila bez pneumatika…

Kazne od 100.000 do milion dinara – za 41 prekršaj, pobrojan u Odluci o opštinskim i nekategorisanim putevima na području Nove Varoši – stići će pravna lica, sa upola manjim sumama preduzetnike, dok će od 10.000 do 100.000 dinara biti „odrezano“ odgovornima u firmama, a do 50.000 fizičkim licima.

Ove mjere predviđa nedavno usvojena odluka odbornika SO Nova Varoš, koja je zamenila uredbu staru 20 godina. Uz usklađivanje sa Zakonom o javnim putevima, izvršena je i kategorizacija saobraćajnica, te uređen način zaštite, izgradnje i održavanja. Odluka donosi i više obaveza građevinskoj i inspekciji za saobraćaj i puteve, odnosno nadzoru i očekuje se da uvede više reda na 700 kilometara puteva od kojih je opštinskih – prvog i drugog reda 152 – a čak 548 kilometara nekategorisanih.

Meštani su, inače, ogorčeni na prevoznike građe – uglavnom u selima na padinama Zlatara, Murtenice, Bosanja i Javora – ističući da im teški kamioni, koji sa teretom prijelaze 18 tona, i pored zabrane saobraćaja, naveliko lome asfalt…

– Odlukom je predviđeno da vozila koja premašuju propisima dozvoljeno opterećenje, uz posebne dozvole, Direkciji za izgradnju plaćaju naknadu za vanredni prevoz – ističe Aleksandar Marinković, saobraćajni inspektor SO Nova Varoš.

(Novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.