Nova Varoš: Grade vodovod u Amzićima

0
0

jezero

Nova Varoš – Savjet Mesne zajednice Amzići apelovao je  na mještane zaseoka na padinama Bosanja da poštuju dogovor i do kraja jula uplate učešće kako bi jesenas počeli radovi da se voda sa vrela kod Drulovića vodenice uključi u seoski vodovod , a pored mještana problem riješe i vikendaši. Predračunska vrednost projekta je oko šest miliona dinara, od čega će prije početka radova građani morati da prikupe dva miliona, dok će ostalo finansirati država i opština.

Vrelo kod Drulovića vodenice na lijevoj obali Zlatarskog jezera svakog minuta ovu akumulaciju „napoji“ sa preko 200 litara hladne izvorske vode, a pošto mu građevinci skrenu tok uz brdo i savlada visinsku razliku od čak 240 metara poteći će iz slavina  71 domaćinstva. Pored 28 mještana koji su priključeni na seoski vodovod sa Čestih vrela, vodu sa izvora kod Drulovića vodenice dobiće i tridesetak vikendaša sa Kurtića livada na supronoj obali jezera, kao i vikendice podignute na Solilima na obodu sela.

– Očekujemo da radovi bar počnu prije jeseni i suša, tokom kojih sa Čestih vrela vode nema ni za piće. Kišno proleće i početak leta zbog kojih nema restrikcija uljuljkali su meštane, pa većina još uvek nije uplatila svoje učešće bez kog nema ni radova na novom izoru, a dogovor i akciju koče upravo oni koji i troše najviše vode iz seoskog vodovoda. Novčano učešće čiju je visinu utvrdio Savjet mjesne zajednice u dogovoru sa učesnicima akcije do sada je uplatilo 43 zainteresovanih, a u revnosti prednjače vikendaši – kaže predsjednik Savjeta mesne zajednice Amzići Vidojko Davidović.

Postojeći seoski vodovod izgrađen je prije gotovo tri decenije, ali zbog slabe izdašnosti koja je u sušnom periodu svega dva litra u sekundi i često prekomjerne potrošnje, mještani se veći dio godine muče da obezbjede vodu za piće i svoja stada.

– Odlukom Savjeta mještani će prvi put od izgradnje vodovoda  platiti utrošenu vodu, a cijena kubika je pet dinara.  To će u stvari biti njihovo učešće u radovima, a u zavoisnosti od stanja na vodomeru moraće da izdvoje između 10.000 i 56.000 dinara. Prema dogovoru, vikendaši na Zlatarskom jezeru, kojih je najviše iz Užica, u radovima će učestvovati sa 31.000 do 33.000 dinara, a vikendaši sa padina Bosanja koji su koristili vodu sa starog preliva 30.000 dinara. Na vodovod se mogu priključiti i ostali meštani, a cena učešća za njih je 40.000 dinara- kaže Davidović.

Voda sa vrela kod Drulovića vodenice moraće da se prepumpava dva puta kako bi „savladala“ uspon do starog sabirnog rezervoara, a gradiće se i oko dva kilometra novog primarnog vodovoda, od čega oko 700 metara preko jezera. Izradu projekta pomogli su Direkcija za izgradnju opštine i država, a obavljene analize su pokazale da je voda kod Drulovića vodenice dobrog kvaliteta.

– Pomoći ćemo radove jer je za svaku pohvalu odluka mještana i vikendaša da se uključe svojim sredstvima, a do sada su prikupili oko 1,2 miliona dinara. Pošto ispune svoj dio pogodbe, raspisaćemo tender i odabrati izvođača kako bi što prije počeli radovi – kaže  direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

(westinfo)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.