2. Maj 2010

Čas ovako, čas onako. Kad je u pitanju Sandžak onda nikako. Pusta obećanja i pusti snovi. „Bit će bolje u ovoj godini“ poručuju lokalni zvaničnici u Novom Pazaru. „Investicije, strana ulaganja, nova radna mjesta, putevi, fabrike…“, poručuju srpski ministri. Na kraju jedno veliko ništa, kao i uvijek kada su u pitanju Bošnjaci muslimani i Sandžak.

Politika srpskih ministara iz Sandžaka i njihovih poslušnika, kako poslanika u srpskom parlamentu tako i onih činovnika u lokalnoj vlasti, tako je poražavajuća, neiskrena, lažna, blijeda i propala da to riječima nije moguće opisati. Svakim danom probeogradski blok iz Sandžaka dublje tone. Poznavaoci kažu da im političkog spasa nema. Toliko su obmanjivali bošnjački narod da ih i mala djeca prepoznaju kao one koji stalno nude i obećavaju šarene laže. Kao mnogo puta do sada probeogradski blok je obmanuo građane Sandžaka. „Naši“ političari već nekoliko godina daju lažna obećanja kako će autoput Beograd-Južni Jadran preći preko Peštari kroz Sandžak. Posebno se u tome isticao dokoni i neupošljeni ministar bez stolice. Dugo se o velikoj džadi govorilo. Angažaovani su stručnjaci iz raznih oblasti. Rekli su da je mnogo kraće i jeftinije preko Pešteri. Republička reviziona komisija je, početkom jula 2005. godine, donijela odluku da je trasa preko Pešteri najrentabilnija, najkraća i 50 miliona jeftinija. Uistinu je tako. Mnogo je kraće i jeftinije graditi put preko Pešteri nego ga „tjerati“ na zor preko zlatiborsko-zlatarskih gudura. Ali, opet ništa, pa i ako je kraće i rentabilnije.

Zašto

Odgovor je lako dati. Pešter je središte Sandžaka i na Pešteri Bošnjaci čine većinu, a uz to su listom muslimani. Režimu ne odgovara da gradi puteve muslimanima Bošnjacima, pa makar bilo i jeftinije i kraće. Autoput bi bio žila kucavica ekonomskog razvoja Sandžaka i ovog dijela Srbije. Sve ovo se ne uklapa u planove Beograda. Muslimani moraju biti zaostali, nepovezani sa ostatkom svijeta, ekonomski osakaćeni. Ako prođe autoput preko bošnjačkih sela i gradova, eto novca, posla, ekonomija će procvjetati, povezat će se  sandžački Bošnjaci sa svijetom. Lakše i brže će teći protok ljudi i roba, a uz to će se zarada upetostručiti. Bošnjaci će postati još bogatiji, sposobniji, jači, učeniji, organizovaniji. E, ne može tako! Režim to ne želi. Da se Bošnjaci bogate i jačaju. Režim to ne dozvoljava. Drugačije je planirao Garašanin, Čubrilović, Moljevič, Ćosić. Potrebno je u praksi sprovesti njihove planove.

Prodavci magle

Srpskim ministarima iz Sandžaka ništa od ovoga nije bitno. Njih ne zabrinjava činjenica da Sandžak ostaje da grca u siromaštvu i bijedi. Bitno je da su oni uspjeli da „prodaju maglu“. Da lažu svoj narod i obmanom kupuju političke poene i glasove na izborima. Međutim, kako sad ima onih koji maglu rastjeruju i mrak svjetlom pobjeđuju, nastali su problemi. Nemaju koga da lažu. Narod progledao, oči otvorio i nije više neiskusan. Vidi narod kuda vodi put kojeg „gradiše“ dva ljekara. Taj put narod je nazvao ćordžada.

Marketinško-politički trikovi

Posjeta ministarke za NIP Verice Kalanović Novom Pazaru u aprilu tekuće godine trebala je da preraste u veliki marketinško-politički pogodak srpskih ministara i lokalne vlasti. Međutim, efekat je sasvim drugačiji – negativan i poražavajući. Sama ministarka u izjavi medijima je rekla kako će put Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar biti krak budućeg autoputa koji će se graditi. Riječ „krak“ je jako bitna. To znači da će taj krak povezati Pazar i Sjenicu sa autoputem koji će, prema navodima TV „Jedinstvo“, zaobići Pešter. Ova televizija je pomenutu informaciju objavila u svojim informativnim emisijama odmah nakon posjete ministarke za NIP Novom Pazaru. Niko od zvaničnika lokalne i republičke vlasti nije se oglasio niti demantaovao navode TV „Jedinstvo“.

Tako se završi saga o autoputu. Epilog je bio davno poznat srpskim ministrima, ali su oni svjesno ćutali kao mnogo puta do sada. Ćutali su istinu, a govorili neistinu o gradnji autoputa preko Pešteri. Ništa čudno i ništa novo za „naše“ ministre. Koliko su puta slagali ni broja se ne zna.
Sandžak će i dalje ostati slijepo crijevo. Bez puteva, pruge, fabrika i ekonomskog napretka. Bit će tako sve dok nam politiku kroje vazali beogradskog režima, koji se za Beogradom okreću kao suncokreti ka suncu. Onog trenutka kada „suncokreti“ uvehnu i nestanu sa političke scene, Sandžak će širom odahnuti i otvoriti oči. Sandžak će procvjetati.

Autor: Sead Šaćirović

Izvor: Glas-Islama.info

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles