31. August 2019

Fahrudin Skarep (22) upucan dok se nalazio u automobilu

Ni dve godine pošto je policajac Rajica Belojica iz Tutina, obavljajući službenu dužnost, usmrtio Fahrudina Skarepa (22) iz tutinskog sela Pokrvenik, još nije poznato gde će biti održano suđenje za ovaj slučaj, iako je optužni predlog protiv policajca podnet.

Iako se ubistvo dogodilo na teritoriji koja je u nadležnosti pravosuđa iz Novog Pazara, Apelaciono tužilaštvo u Kragujevcu ovaj predmet ustupilo je Višem javnom tužilaštvu u Užicu, koje je početkom avgusta protiv Belojice podnelo optužni predlog za krivično delo ubistvo na mah. Međutim, Viši sud u Užicu, kome je podnet optužni predlog, proglasio se nenadležnim.

Zbog ovakve odluke suda, Više javno tužilaštvo u Užicu, kako nam je ovde rečeno, predalo je žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu. Dok apelacija ne kaže svoje, ostaće nepoznato gde će se suditi policajcu iz Tutina.

Prethodno je suđenje, nakon podizanja optužnice protiv policajca, izmešteno iz suda u Novom Pazaru. To je učinjeno sa obrazloženjem da bi ovo suđenje moglo da naruši osetljive međunacionalne odnose u Sandžaku, s obzirom na to da su žrtva i vinovnik navodnog krivičnog dela različitih nacionalnosti. Nakon što je sud lišio sebe odgovornosti u ovom komplikovanom postupku, teret je pao na užičko pravosuđe.

Automobil kojim je  upravljao SkarepFOTO: FACEBOOK, Automobil kojim je upravljao Skarep

Na policijskom kontrolnom punktu u selu Dolovo kod Tutina, nadomak srpsko-crnogorske granice, u noći između 29. i 30. septembra 2017. Rajica Belojica je pucao u putničko vozilo kojim je upravljao Fahrudin Skarep. Hitac je Skarepa pogodio u glavu, a on je preminuo nedugo zatim, u sanitetu kojim je prevožen do bolnice u Novom Pazaru.

Pre nego što je opalio iz pištolja u pravcu automobila, Belojica je pokušao da zaustavi vozača koji se oglušio o naredbu policajca, okrenuo vozilo i pokušao bekstvo. Pri manevrisanju automobilom, Skarep je udario u policijsko vozilo ali i povredio policajce.

Belojica, koji je posle nemilog događaja uhapšen, u istrazi je govorio da je savesno radio svoj posao i pucao u samoodbrani, jer je Skarep hteo da ga udari vozilom.

Posle nemilog događaja u Dolovu u Tutinu je održano nekoliko protesta čiji učesnici su, između ostalog, poručivali da su “nedužnog Skarepa ubili kriminalci iz policije”. Bilo je i pokušaja političke zloupotrebe ove nesreće, a porodica policajca Belojice morala je zbog pretnji koje je dobijala da se iseli iz Tutina.

Aprila prošle godine Belojica je, šest meseci posle hapšenja, pušten da se brani sa slobode, uz objašnjenje tužilaštva da su istekli zakonski rokovi o trajanju pritvora.

Ko odlučuje o izmeštanju?

Inače, o izmeštanju suđenja iz suda koji je mesno nadležan za određeni slučaj u krajnjoj liniji odlučuje Vrhovni kasacioni sud, i to na predlog samog suda (odnosno predsednika suda). Prethodno, tužilaštvo, ako ima primedbe na odbijanje suda da sudi u određenom slučaju, može da podnese žalbu “starijem” sudu – u ovom slučaju, u pitanju je Apelacioni sud u Kragujevcu.

izvor: Blic

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles