18. Oktobar 2017

Srbija je danas dobila treći vjetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Alibunaru, gdje je otvoren vjetropark “Malibunar” i ozvaničen početak izgradnje drugog vjetroparka na teritoriji ove opštine čija će snaga biti 42 megavata.

Očekivana proizvodnja vjetroelektrane “Malibunar” biće dovoljna za snabdijevanje 7.200 domaćinstava čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Vrijednost investicije, koju je kompanija Elicio uložila u vjetropark, je 14 miliona eura, a rad u punom kapacitetu planiran je početkom sljedeće godine.

Uporedo s vjetroparkom Malibunar, od 2010. se radi na izgradnji vjetroparka Alibunar, koji će imati 21 turbinu sa ukupnim kapacitetom od 42 megavata, a vrijednost inveticije je 80 miliona eura.

Lokacije Malibunar i Alibunar izabrane su kao najoptimalnije lokacije za vjetroparkove u košavskom području južnog Banata, a nakon preciznih istraživanja terena i mjerenja kvaliteta i brzine vjetra, koji je utvdrila i Studija Atlas vjetrova.

Podsjećamo, na Gračanskom kršu iznad Ljeskove, u opštini Tutin, aprila 2011. godine u probni rad puštena je prva vjetrenjača za proizvodnju struje, kapaciteta oko 500 kilovata, u koju je srpsko-slovenačka firma “Hidro-vind” uložila oko milion eura.

Riječ je o prvoj i jedinoj vjetrenjači na Pešteri i jednom od prvih vjetrogeneratora instaliranih u Srbiji.

(Agencije)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles