Neprimjeran i diskriminirajući odnos prema Američkim gradjanima, BH. porijekla

1
22

Amerika, BiH – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo predsjedniku Univerziteta Kolumbija Lee C. Bollingeru, u kojem navodi da je s neugodnim iznenađenjem pročitao novinske natpise i vidio TV zapis o diskriminirajućem odnosu organizatora povodom predavanja na Univerzitetu Kolumbija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prema publici koja je imala namjeru nazočiti ovoj manifestaciji, saopštilla je Služba za odnose s javnošču Predsjedništva BiH. Komšićevo pismo objavljujemo u cijelosti.

Predsjedniče Bollinger, s neugodnim sam iznenađenjem pročitao novinske natpise i vidio TV zapis o diskriminirajućem odnosu organizatora povodom predavanja na Vašem sveučilištu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, prema publici koja je imala namjeru nazočiti ovoj manifestaciji. Teško mi je bilo povjerovati u istinitost takvog selektivnog, neprimjerenog i diskriminirajućeg odnosa prema američkim građanima, bh. porijekla, međutim, uvjerili su me snimci televizijskih kamera.

Pišem Vam ovo pismo kao osoba koja je imala čast i zadovoljstvo, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, održati na Sveučilištu Kolumbija posjećeno predavanje o prilikama u mojoj zemlji i perspektivama razvitka. Vrata Svečilišta su bila otvorena za sve zainteresirane, rado sam odgovorio na postavljena pitanja iz publike i nosim veoma dobre uspomene iz ove prilike na Sveučilištu Kolumbija.

Podsjetiću Vas da je to bilo samo dva dana nakon medijski izuzetno eksponiranog gostovanja iranskog predsjednika Ahmadinedžada na Vašem sveučilištu. Tada sam ja dao prikaz i viziju moje zemlje koja je teško propatila i koja je, uprkos svemu, ostala opredijeljena i otvorena za demokratsko, pluralno i multikulturalno društvo. BiH sam vidio u porodici euroatlantskih naroda, za što se i sad zalažem. Zato mi je nerazumljiv potez organizatora konferencije, Dodika, da selektiraju ulazak u salu za predavanja po principu da se američkim građanima podrijetlom iz bošnjačkog naroda ne dozvoli ulazak u zgradu Sveučilišta.

Prema informacijama koje su došle do mene, ovi građani bili su uredno registrirani i nisu predstavljali sigurnosni problem. Među njima je bio i vjerski velikodostojnik islamske vjeroispovijedi u Njujorku. Čak je i bh. novinaru i dopisniku iz UN isključeno elementarno pravo da postavlja pitanja nakon predavanja, ako želi ući u salu. Time je grubo narušen temeljni princip jednakosti građana, koji je sadržan i u Ustavu BiH i u Ustavu SAD, kao i slobode izražavanja, javnosti rada novinara i javnih djelatnika.

Zatečen sam spoznajom da se u najrazvijenijoj demokratskoj zemlji, na čuvenom po otvorenosti Sveučilištu Kolumbija i u kozmopolitskom Njujorku, mogla dogoditi ovakva situacija, koja otvoreno manifestira disriminaciju po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, nepovjerenje prema vjerskim vjerodostojnicima i novinarima iz BiH, odnosno američkim građanima podrijetlom iz moje zemlje. Želio bih vjerovati da je do takve situacije došlo zbog površnosti u pripremama ili možda nedobronamjernosti nekih od organizatora predavanja Dodika na Vašem sveučilištu.

Volio bih da saznam da li Sveučilište Kolumbija, kao institucija, stoji iza ovakvog postupka organizatora predavanja. Nakon toga bih mogao odrediti svoj konačni stav prema ovom neprimjerenom i tužnom događaju.

U očekivanju odgovora, upućujem Vam najbolje želje za prosperitet Sveučilišta Kolumbija, akademske institucije koja je simbol otvorenosti, zaštitnik društava s demokratskim vrijednostima i jednakosti među ljudima. Koristim prigodu da istaknem pozitivni doprinos Sveučilišta Kolumbija širenju pune istine o mojoj zemlji kada joj je bilo najteže, za što ponovo iskazujem zahvalnost. Osobno podupirem slobodu i otvorenost javnog nastupa, odgovorno ponašanje za javno izrečenu riječ i dobronamjerno djelovanje na očuvanju istinskih civilizacijskih vrijednosti, što su principi koje nastojim slijediti i primjenjivati u mom javnom djelovanju. Presliku ovog pisma dostavljam veleposlaniku SAD u BiH, navodi se u Komšićevom pismu, upućenom predsjedniku Sveučilišta Kolumbija Lee C. Bollingeru.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Bravi gos.Komsic zastupas prava svih postenih bosanaca i hercegovaca kao sto to rade i svi pravi patriote.
    Pa nisu vas gospodine Komsic bez razloga nagradili ZLATNIM LJILJANOM.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.