Nemir u izraelskoj obavještajnoj službi

0
12

Svijet – Jedinica 8200 predstavlja jednu od najvećih u izraelskoj vojsci, svake godine pristupi joj na hiljade osoba.

Nakon što je na svjetlo dana izbio slučaj isključivanja na desetine Izraelaca angažiranih u jedinici „elektronskog nadzora“, zbog toga što su odbili špijunirati Palestince na teritorijama pod okupacijom, otvara se pitanje o ovoj jedinici, njenoj historiji i prirodi rada, te koliko je ovakav potez imao utjecaja na ostale uposlenike.

Četrdeset i tri vojnika rezervnog sastava posebne jedinice vojne obavještajne službe u Izraelu, poznate kao „Jedinica 8200“, odbili su da nastave špijunažu Palestinaca. Povodom toga su uputili protestno pismo izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i visokim vojnim vođama.

Ova je jedinica osnovana još u periodu britanskog mandata, kada je bila uključena u rješavanje rata 1948. godine u korist Jevreja. Specijalizirala se za prikupljanje informacija, prisluškivanje i izdavanje upozorenja na moguće sukobe.

Tokom rata 1967. godine presreten je telefonski razgovor između egipatskog predsjednika Gamala Abdel Nasera i jordanskog kralja Husseina Bin Talala, da bi potom bio emitiran na izraelskoj vojnoj radiostanici, što je dovelo do krize između te dvije države. Međutim, jedinica kasnije pokazuje neuspjeh u predviđanjima mogućnosti za izbijanje rata 1973. godine.

Tokom sedamdesetih godina prošloga vijeka, postaje poznata po „specijalnim operacijama“, kao i postavljanju uređaja za prisluškivanje u arapske vladine urede, da bi se vremenom pretvorila u ogromnu agenciju zaduženu za prikupljanje elektronskih informacija, uključujući i aktivnosti na terenu, što Izrael dovodi na drugu poziciju najjačih država u pogledu špijunaže i praćenja, odmah nakon SAD-a.

Jedinica 8200 predstavlja jednu od najvećih u izraelskoj vojsci. Svake godine pristupi joj na hiljade osoba koje posjeduju visoke mentalne sposobnosti, rade na inovacijama u oblasti matematike i tehnologije i govore nekoliko jezika.

Procjene

Avi Melamed, istraživač na Institutu za vojne obavještajne poslove “Eisenhower” smatra da je slučaj javnog odbijanja špijuniranja Palestinaca, za koji se nedavno saznalo, „presedan u povijesti vojne obavještajne službe, čiji su poslovi strogo povjerljivi.“

Smatra kako to neće ostaviti neke značajnije posljedice na prirodu rada ove jedinice, niti „ugroziti redovne obavještajne aktivnosti i operacije praćenja i prisluškivanja“, jer vjeruje kako je izraelska vojska isključenjem ovih vojnika željela „zaustaviti i spriječiti ponavljanje takvog poteza u budućnosti.“

Yoav Stern, izraelski novinar specijaliziran za arapska i palestinska pitanja, odbacuje mogućnost da postoji veza između onoga što su učinili pojedini pripadnici jedinice za špijunažu pri vojnoj obavještajnoj službi i priključenja Palestinske samouprave Međunarodnom krivičnom sudu.

Međutim, smatra da će poruka koju su poslali ovi vojnici „ostaviti traga i utjecaja na izraelsko društvo, budući da je jedinica sačinjena od elite i da predstavlja jevrejsku pamet. Prema tome, bilo je za očekivati da će doći do njihovog isključenje u cilju zaštite vojne obavještajne službe, koja sebi ne može dopustiti ovakve ispade.“

Odgovornost

S druge strane, dr. Yousef Jabareen, profesor međunarodnog krivičnog prava pojašnjava da u nadležnost Međunarodnog suda spadaju ratni zločini i vojne akcije unutar ove definicije, dok je pitanje špijunaže, praćenja i prisluškivanja izvan tih okvira, bez obzira na to da postoje mnoga tumačenja o ulozi špijunaže za izvođenje borbenih i vojnih operacija.

Dr. Jabareen smatra da je priključenje Palestine Međunarodnom krivičnom sudu navelo veliki broj vojnika u izraelskoj armiji, uključujući i pripadnike jedinice vojne obavještajne službe, da saberu svoje računice i preispitaju uloge koje imaju. To ih je potaklo na poduzimanje preventivnih koraka i odbijanje izvršenja naredbe, prema onome što im savjest nalaže. Svi su u iščekivanju međunarodnog suđenja, gdje se pojedincima sudi na osnovu njihove individualne odgovornosti.“

Prema dr. Jabreenu, protestno pismo, koje su ovi vojnici uputili, „dolazi u kontekstu nejasnoća koje postoje po pitanju odnosa međunarodnog prava prema slučajevima špijunaže. Vojnici su shvatili da ih njihove aktivnosti, bez obzira na to što ne spadaju u domen ratnih zločina, mogu uvući u oblast međunarodne odgovornosti.“

(Al Jazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.