24. Juni 2011

Novi Pazar – Ministar bez portfelja i lider SDA Sulejman Ugljanin tvrdi da iza izvještaja o tome da je odgovoran za zloupotrebu 18 miliona evra u Novom Pazaru stoji politički obračun. Istovremeno, funkcioneri Sandžačke demokratske partije i SDP Rasima Ljajića tvrde pak da “kršenje zakona nema nikakve veze sa stranačkim sukobom”. Afera “Novi Pazar” mogla bi da zasjeni i aferu “Kolubara”, jer je u pitanju ne samo veliki novac za siromašni grad, već i politički nestabilan teren.

Sulejman Ugljanin čija je stranka bila na vlasti u Sandžaku 15 godina, i koji je od 2004. do 2008. bio gradonačelnik Novog Pazara, dostavio je “Blicu” pisanu izjavu u kojoj kaže da smatra da se radi o “naručenom tekstu”.

– Tražim od nadležnih organa i institucija da rade svoj posao, a u ovom konkretnom slučaju, to tražim od državnog tužioca. Ukoliko ima istine u tome što prenose mediji treba da se pokrene krivični postupak, a ukoliko nema istine, ja kao oštećena strana, tražim da se pokrene postupak protiv autora saopćenja za javnost iz gradske uprave Novi Pazar, kao i protiv autora teksta koji je objavljen – piše u pisanom odgovoru koji je Ugljanin dostavio “Blicu”.

U Izvještaju od oko 70 stranica, o kome je “Blic” jučer pisao, navodi se da je grupa od oko 20 lica tokom dva mandata vlasti u općini Novi Pazar, oštetila budžet falsifikovanjem dokumentacije o izvođenju radova, namještanjem poslova, da su poslovi lokalne samouprave nezakonito prenošeni na razna društva, privatna preduzeća i druga pravna i fizička lica, da je lokalno rukovodstvo angažovalo privatnu mehanizaciju za opće radove, kroz potpisivanje ugovora o izvođenju radova i povjeravanje djelatnosti… Sredstva iz budžeta uplaćivana su direktno na račune dobavljača koji nisu budžetski korisnici

Meho Omerović, funkcioner SDP i poslanik u Skupštini Srbije, kaže za “Blic” da ispitivanje malverzacija lokalnih vlasti u Novom Pazaru nije ni u kakvoj vezi sa odnosima i sukobom SDP Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina.

– Sukob između stranaka je postojao duže vrijeme na žalost građana. Međutim, navodi komisije koja je tri i po godine istraživala zloupotrebe sredstava iz gradskog budžeta i kršenje zakona nema nikakve veze sa stranačkim sukobom. Svako ko je prekršio zakon mora da snosi odgovornost – kaže Omerović, za “Blic”.

Munir Poturak, predsjedavajući komisije koja se bavila utvrđivanjem zloupotreba kaže daće sada lokalni organi, počev od Gradskog veća do Gradske skupštine odlučiti o daljoj sudbini ovog dokumenta, a da su oni posao završili.

Izvor: FoNet

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles