22. Februar 2019

Prvi javni čas bosanskog jezika u Sandžaku održan je 2004. godine u Osnovnoj školi “Ibrahim Bakić” u tutinskom selu Ljeskova. Događaj je privukao veliku pažnju javnosti, jer je to bio prvi čas bosanskog jezika u tom regionu nakon zabrane upotrebe bosanskog jezika 1907. godine.

Javni čas bio je i najava da će se bosanski jezik uskoro u školama naći kao izborni nastavni predmet sve dok se u Sandžaku u potpunosti ne implementira nastava na maternjem jeziku Bošnjaka Sandžaka. Danas, petnaest godina od započinjanja tog važnog procesa za sandžačke Bošnjake, u obrazovnim ustanovama u Sandžaku kompletnu nastavu na bosanskom jeziku pohađa više od 17 hiljada djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Pojedine škole u sandžačkim općinama Priboj i Nova Varoš, gdje Srbi čine većinu, uvele su tek nedavno za svoje đake, kao izborni nastavni predmet, bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture. 

(AA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles