Najavljen završetak puta Bijelo Polje – Pljevlja

0
18

IlustracijaBijelo Polje, Pljevlja – Svečanom sjednicom i polaganjem vijenaca na spomenik u centru grada, Opština Bijelo Polje je 3. januara obilježila Dan opštine. Takođe, tom prilikom, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik opštine Aleksandara Žurić presjekli su vrpcu I otvorili gradsku garažu, koja će riješiti problem parking u Bijelom Polju.

Žurić je podsjetio na investicije koje su realizovane u protekloj godini i najavio nove, stavljajući akcenat na izgradnju dječjeg vrtića koji je urađen u 2013. godini u vrijednosti od dva miliona evra, koje je donirala Vlada Azerbejdžana.

– Takođe, u protekloj godini je 500.000 evra uloženo u dokaptiranje gradskog izvorišta i izgradnju vodovoda, Nedakusi, Gubavač, Slijepač Most i Džafića Brdo. Za potrebe rekonstrukcije vjerskih objekata, samo u ovoj godini izdvojeno je 350 000 evra. Za rekonstrukciju gradske kapele u Nikoljcu, koja se završava za nekoliko dana, obezbijeđeno je 250 000 evra. U ovoj godini smo dobili i modernu gradsku čitaonicu. U 2014. godini ćemo, dakle, završiti radove na putu Bijelo Polje – Pljevlja, izgradnju asfaltnog puta do srca a zatim i do vrha Bjelasice, izgradnju modernog gradskog bazara, započeće radovi na pomenutom gradskom kolektoru, počećemo radove na rekonstrukciji gradskog trga, završićemo stambeni kompleks u Nikoljcu, počeće radovi na vodovodu u Zatonu, realizovaćemo dva miliona evra vrijedan projekat prve žičare na Bjelasici sa bjelopoljske strane, dobićemo studiju valorizacije Đalovića pećine, izgradićemo dva miliona vrijednu treću traku puta na potezu Slijepač Most – Lepenac, rekao je predsjednik Žurić.

On je naglasio da je privreda na sjeveru Crne Gore u poodmakloj fazi tranzicije sa još uvijek neizvjesnim ishodom. Prema Žuriću, takva situacija se posebno reflektuje na Bijelo Polje kao regionalni centar. „U protekloj deceniji uradili smo mnogo na izgradnji infrastrukture koja nije praćena i odgovarajućim privrednim razvojem. Očekujemo da će politika iz protekle dvije-tri godine, koja je značajan dio investicija usmjerila ka podizanju privrednih kapaciteta dati i konkretne rezultate, a neki su već sada vidljivi“, rekao je Žurić, dodajući da opština Bijelo Polje tokom posljednje tri godine ostvaruje budžetsku stabilnost, tako da je gotovo uvijek budžet realizovan više od 95 odsto od planiranog.

– Ta stabilnost ostvarena je bez ikakvog zaduživanja. To, međutim, ne znači da je situacija finansijski u potpunosti stabilna, jer nagomilane obaveze iz prethodnog perioda i veliki broj zaposlenih dovode u pitanje finansijsku stabilnost opštine. I u takvoj situaciji uspjeli smo da izvršimo konsolidaciju javnih finansija i ustabilimo izvorne prihode, čime čuvamo povjerenje poslovnih partnera. Sve to je uticalo da primijenimo novi koncept kada je u pitanju investiranje novih projekata, okrećući se eksternim izvorima finansiranja i dobrom planiranju. Zahvaljujući kvalitetnom odabiru infrastrukturnih investicija i njihovom uspješnom realizacijom, Bijelo Polje je u proteklom periodu zauzimalo mjesto odmah iza Podgorice, kada je riječ o funkcionalnim projektima, kazao je Žurić.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.