Na proljeće rasprava o predlogu da Petnjica dobije status opštine

1
19
Berane – Parlament Crne Gore će se o inicijativi Rifata Rastodera (SDP) izjasniti nakon zimske pauze
O Petnjici možda uoči predsjedničkih izbora: Rifat Rastoder (Foto: Arhiva Vijesti)
Crnogorski parlament će izgleda najranije na proljeće raspravljati o predlogu da Petnjica dobije status opštine, iako su Izmjene zakona o teritorijalnog organizaciji kojima bi to trebalo da bude formalizovano već u skupštinskoj proceduri.

Najviši funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) pokušavali su prethodnih dana da izmjene zakona stave na dnevni red prije praznika, ali je zaključeno da je zbog kratkih rokova nemoguće ispoštovati skupštinsku proceduru.
Predlagač izmjena zakona Rifat Rastoder (SDP) tvrdi da vraćanje statusa opštine Petnjici ima puno podršku parlamentarne većine, pojašnjavajućio da je skupštinska rasprava o tome odložena zbog “vremenskog cajtnota”.

“Nema dileme u vladajućoj većini o opštini Petnjica, jer postoji zajednički stav da je to praktično završen proces i da ga treba formalizovati. Nismo uspjeli da tu tačku uvrstimo na dnevni red prije Nove godine, jer je čak i rasprava o budžetu skraćena kako bismo sve stigli prije praznika”, kazao je Rastoder “Vijestima”.
Parlament će prije novogodišnjih praznika raspravljati o završnom računu za ovu i budžetu za narednu godinu. Nakon zimske pauze, parlament će nastaviti sa radom u martu, neposredno prije predsjedničkih izbora koji će vjerovatno biti održani sredinom aprila.
Izmjene zakona, koje su uz Rastodera prošlog decembra predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Fahrudin Hadrović i Drago Čantrić, dobio je pozitivno mišljenje Vlade u oktobru čime su se stekli uslovi da o njemu raspravlja parlament.
U Vladi tvrde da je za vrijeme mandata Igora Lukšića ispunjena zakonska procedura za inicijativu o novim opštinama, te da je vladinim mišljenjem dato zeleno svjetlo za opštinu Petnjica.
“Vlada je razmotrila i usvojila mišljenje Komisije o ocjeni ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu povodom sprovedenog konsultativnog referenduma o osnivanju opštine Petnjica i konstatovala da su ispunjeni uslovi za predloženu teritorijalnu promjenu. Mišljenje je dostavljeno Skupštini na dalji postupak”, kazali su iz vladinog biroa za odnose sa javnošću.
Prema proceduri koja je predviđena Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo inicijativu poslanika SDP-a, u avgustu je u opštini Berane održan konsultativni referendum na kome je 6.998 glasača glasalo za uspostavljanje nove opštine, dok je 418 bilo protiv.
Na referendumu je učestvovalo 25 odsto upisanih birača sa područja opštine Berane.
Nakon što je Skupština opština Berane usvojila izvještaj o referendumu, taj dokument je dosatavljen Vladi koja je formirala posebnu komisiju o ocjeni ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu koja je dala pozitivno mišljenje na inicijativu.
Prema članu 32 zakona o teritorijalnoj organizaciji, nakon pozitivnog mišljenja Vlade skupština razmatra predlog izmjena zakona. U slučaju da parlament odbaci inicijativu o formiranju nove opštine, novi predlog izmjena zakona se ne može pokrenuti u narednih 12 mjeseci.
Rastoder smatra da će rasprava o Petnjici biti sprovedena na nekoj od prvih sjednica proljećnog zasjedanja.
“Sa velikim zadovoljstvom iščekujem tu sjednicu s obzirom na dugi angažman i uložene napore. Prije svega zbog građana jer vjerujem da im to otvara jednu novu stranicu mogućnosti boljeg života”, smatra on.
Referendum u Gusinju u januaru, Malesija čeka Mugošinu dozvolu
Osim inicjative za opštinu Petnjica, koja je u završnoj fazi, nakon pozitivnog mišljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za januar je najavljen kosultativni referendum za formiranje opštine Gusinje.
Iako je predsjednik Vlade Milo Đukanović najavio da će referendum za punopravnu opštinu Tuzi biti održan uporedo sa predsjedničkim izborima, uprava Glavnog grada najavila je da će izjašnjavanje mještana Malesije morati da sačeka.
U odluci podgoričke uprave navodi se da se prije raspisivanja referenduma moraju ispuniti određene zakonske pretpostavke za finansiranje studije opravdanosti teritorijalne promjene, kao što je usvajanje budžeta za 2013. godinu, program rada podgoričkog parlamenta, program javnih nabavki i raspisivanje tendera za najboljeg ponuđača za izbor studije o opravdanosti formiranja nove opštine.

BSCG

Autor: Samir Kajošević

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.