Na IUNP-u obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

0

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u okrugloj Sali Internacionalnog univerziteta organizirana je studentska besjeda o ljudskim pravima.

Studenti departmana za pravne nauke govorili o razvoju ljudskih prava, pravima žena kao i o tome kako se pravo sprovodi u drugim državama ali i u našoj državi.

„Današnji dan je prilika da se podsjetimo da smo svi rođeni jednaki. Boja kože, vjera, nacija ili invaliditet ne smije biti prepreka u poštivanju jedni drugih. Važno je naglasiti specifičnu ulogu obrazovanja koja nikako ne bi smjela biti zanemarena jer kada znamo svoja prava, znat ćemo i adekvatan način da ih zaštitimo.“, istakla Esma Ljajić.

„Sagledala sam cjelokupno jednu situaciju kako u nekim drugim državama tako i kod nas, kako je pravo, kako se pravo sprovodi i predstavila jednu realnu situaciju. Naravno kroz to pravo sam predstavila jedan svoj kritički stav ako već danas govorimo o pravu, o ljudskim pravima, onda je svakako potrebno i da jedno ljudsko pravo tj. slobodu govora predstavimo na ovakav način.“, istakla Nikolina Milunović.

„Ja sam govorio o nastanku i razvoju ljudskih prava tokom historije do današnjih dana, o tome koji su najvažniji akti bili za razvoj ljudskih prava, šta je to bila prekretnica u razvoju ljudskih prava. Smatram da je ova besjeda izuzetno bitna jer mi studenti pravnog fakulteta moramo da budemo noioci veoma važnih funkcija kao što su neke od političkih funkcija, tužilačkih, sudijskih i slično i veoma je korisno imati ovakve besjede iz razloga da razvijamo retoričke vještine.“, istakao Ramiz Memišahović.

„Danas sam govorila o pravima žena u našoj zemlji, kakva prava imaju naše žene. Tačno sam odredila taj prelaz kako je nekada bilo a kako je danas.“, istakla Nezrina Selmanović.

Besjednici su bili: Nikolina Milunović, Esma Ljajić, Nezrina Selmanović, Kemal Đekić, Rafet Nikšić, Ramiz Memišahović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.