N. Pazar: Predstavljen „Bosanski atlas ratnih zločina 92-95“

0
3

„Bosanski atlas ratnih zločina 92-95“ predstavljen i u Novom Pazaru. Podaci i informacije Istraživačko dokumentacionog centra sa sjedištem u Sarajevu, bogata arhivska građa dostupni su javnosti.

„Bosanski atlas ratnih zločina ’92.-’95“sadrži dobro utvrđene, istražene i dokumentovane činjenice gdje su događaji i lokacije ne samo precizno označene na karti već nudi i sve raspoložive dokumente o onome što se desilo poput fotografija i video zapisa, sudske presude, izjave svjedoka, spomenike i groblja. Mjesta masovnih grobnica  gdje god da su tijela identifikovana povezana su sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo. Također, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta kad se radi o događajima.

-Više je razloga zbog kojih su ovakvi projekti izuzetno važni. Ne zbog nas koji pripadamo nekoj starijoj generaciji ili smo učestvovali u događajima 1992-1995. Morate znati da raste nova generacija mladića, studenata, djece, koja neće znati šta se dešavalo u tom periodu u BiH i to je ključni razlog zašto smo realizirali Atlas kao digitalni memorijal, kaže Mirsad Tokača direktor IDC.

Različite reakcije povodom promocije Atlasa ratnih zločina

-U Beogradu bile demonstracije sakupili se neki četnici pred Centrom za kulturnu dekontaminaciju ali sama prezentacija bila u redu. Čak sam ih pozvao da uđu ako žele da slušaju, postravljaju pitanja jer mi držimo javne skupove. Mi otvaramo javnosti rezultate istraživanja, činjenice. Ja više od 25 godina sarađujem s Tribunalom i mnogi slučajevi su građeni na našoj dokumentaciji. Dio građe koju posjedujemo sada se koristi pred Sudom BiH. To je građa koja je na dispoziciji Tužilaštvu i ona se intenzivno koristi, ističe Tokača.

Ovakva promocija istaknuto je, može doprinijeti istini koja narode na ovim prostorima jedino može da spaja.

-Zamagljivanje istine, manipulisanje podacima i sve ostalo nas razdvaja. Ovakvi projekti zbližavaju ljude, otvaraju oči da ne možemo da kažemo nismo znali.  Veoma je važno suočavanje s prošlosti na teritoriji cijele bivše Jugoslavije. Više istine bliži smo jedni drugima, poručuje Sead Biberović, izvršni direktor „Urban-In“-a

Atlas je otpor svima onima koji žele negirati događaje i zaboraviti ono što su, kako kaže Istraživačko dokumentacionog centra, počinili u Bosni.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.