20. Novembar 2013

65662_10151400862946697_527908579_n

Sandžak – Danas se navršava punih 70 godina od formiranja ZAVNOS-a u Pljevljima čime je obnovljena autonomija Sandžaka uspostavljena odlukom Berlinskog kongresa 1878. god. Nekoliko godina kasnije ponovo je nadvladala genocidna politika prema Bošnjacima što je dovelo do nezakonitog ukidanja sandžačke autonomije.

Zadnje dvije decenije pokušaji legitimne obnove Autonomije nailaze na brojne opstrukcije što Sandžak čini nestabilnim područjem. Posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se pojačana svijest, kao i pozitivni signali od strane pojedinih srpskih i  crnogorskih političara da bi status Sandžaka trebalo rješavati uspostavom prekogranične evropske regije. Nema sumnje da bi rješavanje sandžačkog pitanja značilo historijski iskorak u pravcu pune stabilnosti i prosperiteta regiona.

Zato pozivam sve političare i građane Sandžaka da prevaziđu sve razlike i okupe se oko sandžačke ideje za dobrobit svih.

U tom duhu, svim građanima i prijateljima Sandžaka čestitam ovaj dan sa željom da naredni dočekamo u slozi sa minimumom konsenzusa oko zajedničke budućnosti.

GLAVNI MUFTIJA                

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles