Muftija Kujević: Muštuluk, obnavlja se Hajdar-pašina džamija u Bijelom Polju

0
595

Opština Bijelo Polje je izdala urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju Hajdar-pašine džamije u Radulićima, koja datira iz XVII vijeka. Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Bijelo Polje, odgovarajući na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, izdao je ključne uslove za obnovu ovog kulturnog spomenika.

Džamija, koja spada u tip kupolnih džamija iz XVII vijeka, predstavlja arhitektonski biser Sandžaka i Crne Gore. Ovaj značajan sakralni objekat karakteriše precizno obrađeni kameni svodovi, naglašeni arhitektonski detalji i dinamična forma sa velikom centralnom kupolom.

Pored velike kupole, nad ulaznim trijemom se često formiraju dvije ili tri manje kupole, što ovakvim tipskim džamijama daje dinamičnu i skladnu arhitektonsku formu.

Urbanističko-tehnički uslovi izdati su na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, što će omogućiti kompletiranje tehničke dokumentacije i započinjanje dugoočekivane obnove džamije. Proces rekonstrukcije postao je moguć zahvaljujući predanom radu gradskih službi i aktivnom zalaganju Medžlisa Islamske zajednice.

Muftija sandžački, hfz. Abdurrahman ef. Kujević, koji je podržao inicijativu obnove džamije, istakao je važnost ovog projekta. Kujević je naglasio da je obaveza zajednice vratiti otete vakufe, obnoviti zapuštene objekte i stvarati nove. Hajdar-pašina džamija nalazi se na listi prioriteta, a muftija Kujević je organizirao brojne posjete džamiji kako bi podržao proces obnove.

“Danas sa zadovoljstvom svjedočimo veličanstvenoj aktivnosti koju su na terenu odradili predstavnici bjelopoljskog Medžlisa, ali i zaposleni u opštinskim službama, te im ovom prilikom čestitam na uloženom trudu da se ova, arhitektonski posebna i ne tako česta forma kupolne džamije u Sandžaku i Crnoj Gori, nađe na spisku sakralnih objekata otrgnutih od zaborava”, rekao je muftija Kujević.

Hajdar-pašina džamija je odolijevala historijskim turbulencijama kroz tri vijeka, preživjevši čak i djelimično rušenje i paljenje 1943. godine od strane četnika Pavla Đurišića. Od tada su njeni ostaci prepušteni zubu vremena, kojem i dan-danas prkose temelji, pod, ostaci nekoliko zidova i minareta ovog bisera islamske arhitekture.

(SANA)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.